Magyar gazdaság

A szegény magyar már a "zaciba" se jár - Vállalkozók, tehetősebbek lendítenek

Megdobta a zálogházak forgalmát a válság, de az ügyfélkör átalakult az elmúlt időszakban: a kevesebb fizetésből élők közül egyre kevesebben nyitnak be a zacikba, mert kifogytak a zálogosítható vagyontárgyakból.

Aligha meglepő, hogy a gazdasági válság következtében növekedett a hazai zálogházak forgalma. Arról a szakmában nem szívesen beszélnek, hogy pontosan mennyivel: Bolláné Sándor Zsuzsa, a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Szövetségének (Mazosz) titkára annyit azért elmondott, hogy a szövetséghez tartozó vállalkozások egyértelműen a kereslet élénkülését tapasztalják - írja a Népszabadság.

Van egy másik, érdekes tapasztalata is a gazdasági krízisnek. Egyre kevesebb nemesfém kerül be a zálogházakba, pedig ez az egyik leggyakrabban „zaciba vágott” értéktárgy. Főleg a kevésbé jómódú ügyfelek nem adnak már be nemesfémet. Ők vagy már korábban beadták aranytárgyaikat a zálogházakba (és a válság miatt nem tudták azokat kiváltani), vagy más helyeken értékesítették.

– A tehetősebbek viszont fellendítik a forgalmat, akadnak például vállalkozók, akik pillanatnyi likviditási hiányukat orvosolják az elzálogosított vagyonukkal, hiszen ez gyorsabb megoldást jelent számukra, mint egy banki – mondta a titkár.

Magyarországon jelenleg csaknem 180 zálogvállalkozás működik, több mint 450 fiókkal. A piac – a Mazosz szerint – igencsak telített, így az elkövetkezendő időkben alighanem jó néhányan felhagynak a tevékenységgel

zálogosítás zálogház zaci
Kapcsolódó cikkek