Magyar gazdaság

EBRD: új növekedési program kell Kelet-Európában

Kelet-Európának új típusú növekedési programra van szüksége a pénzügyi válság előtti növekedési modell helyett - mondta szerda esti londoni előadásában az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

 Thomas Mirow, aki a patinás londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics meghívására tartott helyzetismertetést a felzárkózó Európáról, kijelentette: a térség korábbi erőteljes növekedési időszakában felhalmozódott egyensúlytalanságokat ezekben az országokban vagy figyelmen kívül hagyták, vagy alábecsülték.

Az országcsoportra jellemző egyensúlyhiányos területek közül Mirow kiemelte a szektorszinten kialakult egyensúlyhiányokat, amelyeket az okozott, hogy a nem külkereskedelmi szektorok - különösen az és az építőipar - bővülési üteme messze meghaladta a feldolgozóiparét a meredek fellendülés éveiben.

Az EBRD elnöke szerint a bank által szükségesnek tartott új növekedési programmal lehetővé válik a térség jobban kézben tartott, biztonságosabb, mégis élénk növekedése. Mirow a program fő elemei között említette, hogy mindenképpen el kell kerülni a makrogazdasági és pénzügyi egyensúlytalanságok újbóli kialakulását, a külső fizetési deficitek és a fenntarthatatlan ütemű belső hitelkiáramlás ellen ható makrogazdasági mechanizmusok erősítésével.

Ebben döntő szerepe lesz a helyi valutára épülő tőkepiacok fejlesztésének, amely megteremti a finanszírozás hazai forrását, mérsékelve a válság idején igen drágának bizonyult függést a külső finanszírozási forrásoktól - mondta a bankelnök.

Mirow szerint az EBRD működési területéhez tartozó országokban a kilábalás "elhúzódó és szeszélyes ingadozásokkal jellemzett" folyamat lesz, és a növekedési ütemek egyelőre jelentősen elmaradnak a válság előtti szintektől.

Az EBRD vezetője megállapította ugyanakkor azt is, hogy a térség növekedési potenciálja továbbra is sokkal magasabb, mint a fejlett nyugati gazdaságoké, a gazdasági alapmutatók a legtöbb országban megfelelők, és ahol nem, ott ambiciózus kiigazítási programok kezdődtek.

Az elmúlt tizenkét hónap során e téren elért eredmények alapján az EBRD bízik abban, hogy a feltörekvő Európa ismét a megfelelő pályára kerül. Ez hosszú és nehéz folyamat lesz, de az EBRD hiszi - sokkal inkább, mint korábban -, hogy ezeknek az országoknak sikerül megteremteniük a fenntartható és széles bázisú növekedés feltételeit - mondta egyetemi előadásában Thomas Mirow.

Az EBRD nemrégiben kiadott idei első becslésében a korábbi 2,5 százalékról 3,3 százalékra javította 2010-re szóló átlagos növekedési előrejelzését a működési területét alkotó országcsoportban, jövőre pedig már 3,8 százalékos átlagos növekedést vár a térségben.

A módosított előrejelzésben Magyarországon a bank 2010-re még 0,6 százalékos visszaesést valószínűsített a tavalyi évre általa becsült 6,7 százalékos mínusz után. Ez is azonban javított prognózis: az EBRD az előző, októberi előrejelzésben 0,9 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést jósolt.

A pénzintézet jövőre a magyar bruttó hazai termék (GDP) 2,0 százalékos bővülésével számol.

thomas mirow EBRD magyar bankrendszer
Kapcsolódó cikkek