Magyar gazdaság

"Fel, Európa népei!" – Megszállták az Akropoliszt a tüntetők

Mintegy száz kommunista tüntető vonult az Akropoliszhoz, ahol transzparenseket függesztették ki "Fel, Európa népei" – felirattal. Eközben ismét sztrájk kezdődött a görög közszolgálati szférában.

A rendőrség nem avatkozott közbe, amikor a mintegy száz, vörös zászlót vivő kommunista párti tüntető keresztül vonult a városon, és a Parthenon kitűzte a transzparenseket. "Ez egy üzenet Európa népeinek. A világ minden táján hasonló gondokkal küzdenek, de összefogással elérhetjük, hogy ne az EU és az IMF irányítsa az életünket" – fogalmazott az AP szerint demonstrálókat vezetők Panagiotis Papageorgopoulos kommunista vezető.

Eközben a közszférában dolgozók újabb, 48 órás sztrájkot hirdettek meg. Ma és holnap nem veszik fel a munkát többek között az egészségügyi alkalmazottak, a tanárok, és közhivatalnokok sem és leállások lehetnek a tömegközlekedésben. Az athéni kereskedelmi szövetség azt javasolta tagjainak, hogy a sztrájk idején tartsanak nyitva, de zárjanak be a későbbre tervezett tüntetések idején.

Eközben Németország után az másik nagy tagállama, nagy deficittel birkozó Franciaország is rábólintott a görög mentőcsomagra. Szlovákia ugyanakkor bejelentette: az eurózóna tagjaként nem tudja azonnal biztosítani a ráeső 816 millió eurós hozzájárulás befizetését.  A hozzájárulásáért cserébe Párizs is elvárja a költségvetés rendbetételét Athéntól, mert mint Christine Lagarde gazdasági miniszter értésre adta: "nem fogunk biankó csekket aláírni a francia adófizetők terhére". 

kommunista sztrájk tüntet görög Görögország
Kapcsolódó cikkek