Ma éjfélig kell benyújtani a személyijövedelemadó-bevallásokat a magyar adózóknak anélkül, hogy valamiféle szankcióval sújtanák őket. Az idén azonban vannak kivételek ezalól.

Ahogy azt az adóhatóság közzétette: ha az időjárás miatt az adózó nem tud határidőben eleget tenni bevallási és/vagy befizetési kötelezettségének, akkor az akadály elhárulta után a bevallás benyújtásával, illetve a befizetéssel egyidejűleg indokolt igazolási kérelemmel kimentheti a késedelmet. Mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kihirdetett áll fenn, ezért a térségben a természeti körülmények által akadályoztatott ügyfél részéről nem szükséges részletes indoklás az igazolási kérelemben, elegendő a veszélyhelyzetre való hivatkozás.

Az idén a korábbi éveknél jóval kevesebben hagyták az utolsó pillanatra a bevallást. Kilenc nappal a határidő lejárta előtt több mint kétmillió adózó eleget tett kötelességének, közel ötszázezren elektronikus formában vallottak. Nem meglepő, az szja-bevallások fele tartalmazott adó-visszaigénylést, összesen 56,1 milliárd forint értékben. Ebből 45,8 milliárd már május tizedikéig vissza is érkezett az adózókhoz.
A magánszemélyeknek az idén is lehetőségük volt arra, hogy az APEH közreműködésével egyszerűsített bevallást nyújtsanak be. Közel 240 ezren választották ezt a lehetőséget, ők április 30-ig jkapták meg az adóhatóságtól a kitöltöt papírokat. VG