Magyar gazdaság

HospInvest botrány: fizethet a vesztes Eger

A Legfelsőbb Bíróság ítéletével jogerősen lezárult a megyei önkormányzat és a HospInvest között létrejött szerződés érvénytelenítése véget az egri önkormányzat által indított per.

A Legfelsőbb Bíróság hatályában fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla 14 Gf. 40.296/2009/8 számú ítéletét. A felülvizsgálati eljárásra Eger felülvizsgálati kérelme nyomán került sor, miután a Fővárosi Ítélőtábla még 2009. szeptember 8-án elutasította a város keresetét a kórház működtetési szerződés ügyében, megváltoztatva a korábban alapfokon Balassagyarmaton született, a megyei jogú várost pernyertesként kimondó ítéletet - számol be a HEOL.hu

A Fővárosi Ítélőtábla döntését akkor azzal indokolta, hogy Eger nem perképes az ügyben. Az indokolás azt is kimondta, mivel a Heves Megyei Önkormányzat és a Hospinvest között a szerződés már megszűnt, a per okafogyottá is vált. A korábbi ítélet is rámutatott – és ezt most a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette -, hogy a Török Fürdővel kapcsolatos, a város és a megye között létező szerződés sem alapozza meg a felperes perképességét mert ez egy olyan megállapodás, amelyet a korábbi működésbe adási szerződéstől függetlenül be lehet és be kell tartani.

A Legfelsőbb Bíróság 2010. március 16. napján kelt és a napokban kézbesített ítélete ezeket az érveket, indokokat erősíti meg, ezen túlmenően rámutatott arra is, hogy a felperes a felülvizsgálati eljárás körébe kívánta vonni olyan alapfokú eljárásbéli hivatkozásait is, amelyek tekintetében igényét már a Nógrád Megyei Bíróság is elutasította, és amelyek tekintetében azonban fellebbezést nem nyújtott be.

Miként a Legfelsőbb Bíróság rámutatott, a felperes perlési jogosultságát a közös fenntartásban való megállapodás lehetőségére is alapozta, ezen hivatkozását azonban már a Nógrád Megyei Bíróság is elutasította, ez ellen a Város nem fellebbezett, így ezen hivatkozás a felülvizsgálati eljárásban nem hozható fel. Az Ítélőtábla a Várost 1,5 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte, amely összeget a Legfelsőbb Bíróság most további egymillió forinttal toldott meg.

per Egre HospInvest
Kapcsolódó cikkek