Magyar gazdaság

A mezőgazdasági árak 0,2 százalékkal csökkentek

Az agrártermékek termelőiár-szintje január-áprilisban 0,2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a növényi termékek árszínvonalának 1,2 százalékos növekedéséből, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 2,6 százalékos csökkenéséből adódott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

A KSH adatai szerint az agrártermékek termelői ára áprilisban 5,7 százalékkal csökkent 2009 áprilisához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 6, az élő állatoké és állati termékeké 5,3 százalékkal esett vissza.

Az agrártermékek termelőiár-szintje tavaly január-áprilisban 27,8 százalékkal mérséklődött, ami a növényi termékek árszínvonalának 37,4, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 4,1 százalékos csökkenéséből adódott. Tavaly áprilisban a mezőgazdasági árak 19,9 százalékkal csökkentek 2008 áprilisához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 27,1, az élő állatok és állati termékeké 2 százalékkal esett vissza.

Az idén áprilisban a gabonafélék termelői ára 7,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. A kukorica felvásárlási ára - az elmúlt négy hónapban bekövetkezett kis növekedés eredményeként - elérte a 30 forintot kilogrammonként, és 4,2 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit. A búza felvásárlási ára ugyanakkor 14,8 százalékkal csökkent, így a kukorica felvásárlási ára magasabb lett a búzáénál (a búzáé 28,2 forint kilogrammonként). A búza ára 2010 elejéhez képest is kissé mérséklődött, januárban még 29 forintot adtak kilójáért.

Az ipari növények termelői ára 2,4, ezen belül az olajnövények ára 5,6 százalékkal csökkent; ezzel szemben a burgonya és a zöldségfélék termelői ára 23,2, illetve 11,7 százalékkal nőtt.

A gyümölcsök termelői ára 25,5 százalékkal esett vissza. Mindez egyben az alma termelői piacon való értékesítési árának csökkenését is mutatja, hiszen ebben az időszakban nem történik gyümölcsfeldolgozás, és más hazai gyümölcsöt sem értékesítenek nagy tételben.

A vágóállatok termelői ára 2010 negyedik hónapjában 9,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Minden jelentősebb állatfaj ára csökkent, a legnagyobb mértékben a vágósertésé, 17 százalékkal. Kevésbé csökkent a vágómarháé és a vágóbaromfié, 4,7, illetve 3 százalékkal. A vágósertés ára a tavaly júliusi, 340 forintos kilogrammonkénti csúcsár után már csak 271 forint volt kilogrammonként.

Ez év áprilisában az előző év azonos időszakához képest az állati termékek árai 5,7 százalékkal növekedtek, ezen belül az étkezési tyúktojás ára 2,3 százalékkal mérséklődött, a tej ára pedig 11 százalékkal nőtt. A tej felvásárlási ára 2009. július óta folyamatosan emelkedik, az akkori literenkénti 56,4 forinthoz képest idén áprilisban már 69,5 forint volt literenként.

Idén január-áprilisában a gabonafélék termelői átlagára 1,1 százalékkal nőtt, az ipari növények ára 1,2 százalékkal csökkent az előző év első négy hónapjához viszonyítva. A zöldségfélék ára 11,2 százalékkal emelkedett, a gyümölcsféléké 4,9 százalékkal esett vissza. A vágóállatok termelői ára 5,3 százalékkal alacsonyabb volt, ugyanakkor az állati termékek árai 4,0 százalékkal növekedtek 2009 azonos időszakához képest - tartalmazza a KSH összegzése.

ipari növények vágóállatok mezőgazdasági árak
Kapcsolódó cikkek