Jó eséllyel megkaphatja Románia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által rendelkezésére bocsátott 20 milliárd eurós hitelkeret soron következő, 2 milliárd eurós részletét. Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata értelmében az áfaemelésnek, illetve az állami fizetések 25 százalékos csökkentésének köszönhetően teljesíthető maradt 2010-ben a 6,8 százalékos deficitcél. Az IMF igazgatótanácsa pénteken kívánja tárgyalni Románia ügyét, ami megnyugtatólag hatott a döntés elhúzódásától tartó piacokra.
A román kormány döntése jó hír, mivel a bércsökkentések már július 1-jén hatályba léphetnek, növelve ezzel az államkasszában maradó összeget – fogalmazott a Barclays Capital elemzője. Láthatóan a pénzpiacok is hasonlóan értékelték a hírt, amelynek hatására a lej addig történelmi mélyponton lévő árfolyama erősödésnek indult az euróval szemben.
Az áfa emelését azután próbálták meg rohamtempóban beépíteni a megszorító csomagba, hogy a román alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette múlt pénteken a nyugdíjak csökkentését (VG, június 28., 5. o.). Közgazdászok szerint az áfaemeléssel nemcsak az IMF-hitel lehívásának esélye nőtt meg, de ez azt is lehetővé teheti a bukaresti kabinet számára, hogy kevesebb költségvetési korrekciós lépéshez folyamodjon 2010 végéig.
A konjunkturális kilátások ugyanakkor nem a legkedvezőbbek. A összesen 7 százalékot zsugorodott 2009-ben, az idei várakozásokat pedig lefelé módosította a kormány. Vladescu bejelentése szerint a korábbi prognózisnál nagyobb, egy és két százalék közötti visszaesés valószínűsíthető 2010-ben. Reuters