Magyar gazdaság

Felülvizsgált támogatások - Orbánék nem kegyelmeznek!

A kormány még a nyáron dönt a már zajló felülvizsgálat során fennakadó kiemelt és nagyprojektek, valamint a felszabaduló EU-pénz sorsáról – értesült a Világgazdaság. Az eljárás mintegy hétszáz kiemelt és harminc nagyprojektet érint.

A kormány még a nyáron dönt a már zajló felülvizsgálat során fennakadó kiemelt és nagyprojektek, valamint a felszabaduló EU-pénz sorsáról – értesült a Világgazdaság. Az eljárás mintegy hétszáz kiemelt és harminc nagyprojektet érint, s mint az illetékes tárcától, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM) megtudtuk, a célja az, hogy „kiszűrje azokat az uniós forrásokból fizetni szándékozott felesleges presztízs- vagy fenntarthatatlan finanszírozású beruházásokat, amelyek indokolatlanul vonnak el forrásokat egyéb – elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások számára nyitott – pályázati konstrukcióktól”.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség átadás-átvételi jelentéséből kiderül, hogy a 2007-től indult mostani hétéves uniós pénzügyi időszakban kiemelt projektekről eddig több mint 2200 milliárd, nagyprojektekről pedig 1113 milliárd forint értékben született támogató kormányzati döntés. A felülvizsgálat során a jogállami és az uniós szabályok maradéktalan betartását ígéri az NFM, ugyanakkor a lapunk kérdéseire adott válaszaiból az is kiderül, hogy nem fog habozni az átcsoportosításnál, ha úgy ítéli meg, hogy az EU-pénzeknek máshol – többek között a kkv-pályázatok-nál – jobb helye van.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

nagyprojektek uniós források Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kapcsolódó cikkek