Magyar gazdaság

Magas a gazdasági kockázat - PC Országjelentés

A Figyelő és a Political Capital Országjelentése szerint a politikai kockázati index (PRI) összesített értéke továbbra is alacsony, 66 pont az egy évvel korábbi 64 pont után, míg a gazdasági kockázati index, az EcoRisk a 2000-es évek során átlagában először csúszott át a magas kockázati tartományba.

A politikai kockázat (PRI) továbbra is alacsony, és némileg csökkent a tavalyi évhez képest. A részleteket tekintve azonban nem egyértelmű a javulás: bár öt év után megállt a rizikó növekedése, továbbra is kiemelt kockázatú területek közé tartozik a korrupció és az előítéletesség, továbbá ez az első év, amikor ebbe a körbe került a sajtószabadság is.

A kockázat általában vett csökkenésének a stabilitás ugrásszerű erősödése az elsődleges oka, ez is csak addig áll fenn azonban, amíg az új kormány tartja a szigorú költségvetési politikát és az alkotmányos berendezkedés átalakítása kapcsán képes felelősen élni a kétharmados parlamenti többségével. A korrupció és az előítéletesség mértéke továbbra is kiemelt politikai kockázatot hordoz magában, de ebbe a körbe sorolható a sajtószabadság helyzete is, ahol a politikai befolyás erősödése nem annyira a közszolgálati média feletti kontrollból, hanem inkább piaci koncentrációból következik.

A gazdasági kockázat (EcoRisk) fokozatosan mérséklődött az elmúlt év egymást követő negyedéveiben, ám az utolsó negyedév értéke is elmaradt a 2008-as átlagértéktől. Ezzel az EcoRisk a 2000-es évek során átlagában először csúszott át a magas kockázati tartományba. A komponensek közül a mély gazdasági válság soha nem látott alacsony szintre húzta a konjunktúramutatót – az átlagos értéke a kritikusan alacsony gazdasági konjunktúráénak felelt meg.

Regionális kitekintésben ellenben, ahol a magyar gazdaság 2008 közepéig alulteljesítő volt a régió országaihoz képest, tavaly a konjunktúra indexek közötti különbségek nagyon leszűkültek. Idén pedig a magyar gazdaság teljesítménye belesimul a régiós átlagba. A pénzügyi/pénzpiaci kockázati index komoly mozgásokat produkált a válságban, és szeretnénk hinni, hogy a legrosszabb már mögöttünk van.

Magyarország egyensúlyi kockázata 2009 folyamán visszatért a közepes tartományba – miután 2008 végétől a valutaválság árnyékában hatékonynak bizonyuló globális pénzpiaci és nemzetközi intézményi nyomás nemcsak az államháztartás, hanem a bankrendszer közvetítésén keresztül a lakosság megtakarítási/ hitelfelvételi viselkedését is húsbavágóan megregulázta. A munkapiaci kockázatokat illetően a korábbi évek pangása után az alindex értékében jelentős romlás következett be, és erősen valószínű, hogy 2010 átlagában – döntően a válságnak a munkaerőpiacon némi késleltetéssel jelentkező hatása miatt – az index értéke tovább esik.

konjunktúra országjelentés EcoRisk index Figyelő political capital PRI mutató
Kapcsolódó cikkek