Magyar gazdaság

Még jobban szigorítanák a hitelfelvételt

Az Európai Központi Bank elnöke szerint az Európai Unió tagállamainak kormányainak hitelfelvételi szintjét a jövőben szigorúbb szabályoknak kellene alávetni. Jean-Claude Richet ugyanakkor úgy vélte, hogy szigorúbb szankciókkal kellene sújtani azokat az országokat, amelyek megszegik e szabályokat.

A pénzügyi válság kirobbanása után ugyanis számos kormány óriási összegben vett fel hiteleket, hogy azokat a gazdaságukba pumpálja. A magas eladósodottsági szint miatti aggodalmak pedig ennek következményeként destabilizálták a piacokat.

„A szabályok és eljárások szigorúbb megvalósítására van szükség. Az Európai Bizottságnak pedig nagyobb felelősséggel kell rendelkeznie javaslatok tétele végett, amelyeket csak az Európai Tanács egyhangú szavazatával lehessen módosítani, semmint a Stabilitási és Növekedési Paktum keretében pusztán ajánlások alapján” – véli Richet.

Richet "kvázi automatikus" szankciókat is sürgetett, amelyeket korábban alkalmaznának és "szélesebb körben" azon országok esetében, amelyek megszegik a szabályokat.

richet Európai Bizottság pénzügy hitel gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek