Magyar gazdaság

Mennyit lehet keresni az államigazgatásban? 492 ezres főosztályvezetői bér

Lényegesen magasabb bért vihetnek haza a magyar államigazgatási szervek dolgozói, mint az állami tulajdonú cégek foglalkoztatottai – derül ki a Workania állásportál által működtetett Merces.hu fizetési felmérés legutóbbi kutatásából.

TREND. Míg az állami tulajdonú cégek alkalmazottai átlagosan havi bruttó 192 500 forintot kapnak, addig az államigazgatási szervek dolgozói 224 ezret, a közigazgatási szervek munkavállalói pedig 202 400 ezret. A főosztályvezetők havonta 492 ezer forintot, az ügykezelők azonban csak 136 ezret vihetnek haza.

A felmérés adataiból ugyanakkor arra is fény derül, hogy az utóbbi hetekben miért „könyököltek” olyan hevesen az egyes osztályvezetői státusokért: a közszférában ugyanis akár bruttó 378 ezer forintot is meg lehet keresni havonta ebben a pozícióban. Nem panaszkodhatnak a főtanácsosok sem, hiszen az ő átlagos alapbérük eléri a 288 ezer forintot. Még jobb persze, ha az új kormányzati ciklusban az embert vezető főtanácsosnak nevezik ki, mert ebben az esetben akár 320 ezer is lehet havonta a borítékban vagy a számlánkon.

A főmunkatársi státus is népszerű, nem is fizet rosszul: átlagosan bruttó 222 ezer forintot.
A Merces.hu kutatói megvizsgálták, hogy az állami és a közszférában dolgozók hány százaléka részesül valamilyen béren kívüli juttatásban. Kiderült, a közigazgatásban dolgozók 38 százaléka nem jogosult semmilyen béren kívüli juttatásra. VG

főosztályvezetői fizetés államigazgatás Merces
Kapcsolódó cikkek