Magyar gazdaság

Nem segítheti adómentesen saját dolgozóját a cég

Az elmúlt napok embert próbáló időjárása sokakban az együttérzés mellett a tenni akarás vágyát is felkeltette. A kormányzati, önkormányzati és egyes alapítványok segítségén túl azonban egyes társaságoknál felmerült az igény, hogy saját, kárt szenvedett munkavállalóit is segítse.

Ez esetben persze nem kell hosszan érvelni amellett, hogy a szándék milyen pozitívnak, sőt példaértékűnek tekinthető, ami sokkal inkább megkérdőjelezhető az a rendelkezésre álló lehetőségek tárháza – vagy éppen annak hiánya.

Egy ilyen helyzetben az adószakértő ugyanis szembesül a kérdéssel, hogy van-e címzetten ilyen esetekre vonatkozó kedvezményes elbánás, vagy az általános szabályok szerint kell megítélni a juttatás adóterheit – teszi fel a kérdést Hegedűs Sándor, az RSM DTM adócsoport vezetője.

Sajnos a törvény és mellékleteinek áttekintése során arra jutottunk, hogy az, ha egy vállalkozás saját munkavállalóját kívánja megsegíteni, akkor az nem, hogy nem adómentes, de még kedvezményes adózású jövedelemnek sem minősül.

Emlékszünk még az elmúlt év egyik legkevésbé vitatott törvény módosítására, amikor évközi törvénymódosítás keretében a jogalkotó visszamenőleges hatállyal adómentessé tette a védőoltás biztosítását megelőzendő a H1N1 vírus terjedését. Hegedűs szerint óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy a jelenleg is ülésező Országgyűlés nem kívánja-e oly módon szolidaritását kifejezni az árvízkárosultak iránti, hogy a munkáltató által adott természetbeni vagy pénzbeni segélyeket adómentessé teszi? – írja céges blogjában az adószakértő.

árvízkárosul munkavállaló adómentes munkáltató RSM DTM kedvezmény
Kapcsolódó cikkek