Magyar gazdaság

Optimisták a munkáltatók

Rég nem látott optimizmus tapasztalható a munkaerőpiacon, s nemcsak a jelent, hanem a jövőt tekintve is – legalábbis ez olvasható ki a legfrissebb statisztikákból, illetve felmérésekből.

A borúra jött derű ékes bizonyítéka az a tény, hogy a válság kitörése óta ez év májusában csökkent először az álláskeresők száma – mind az előző hónaphoz, mind pedig az előző év adataihoz képest. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legutóbbi statisztikái szerint az ötödik hónapban 556,2 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma, ez áprilishoz képest 45,3, míg tavaly májushoz képest 7,6 ezer fős csökkenést jelent.
Az igazsághoz azonban hozzá tartozik az is, hogy nemcsak az álláskeresők, hanem a bejelentett új álláshelyek száma is csökkent. Az ÁFSZ adatai szerint a munkáltatók májusban 40,4 ezer új munkahelyet jelentettek be, az áprilisinál négyezerrel, az előző év májusinál pedig nyolcszázzal kevesebbet.

Ha ez utóbbi tény nem is, a Manpower Munkaerő-piaci előrejelzés következő negyedévre vonatkozó mutatója optimizmusra adhat okot, hiszen 2009 harmadik negyedéve óta először jelez pozitív foglalkoztatási szándékot a magyar munkaadók körében. A megkérdezett magyar foglalkoztatók 7 százaléka tervez létszámbővítést, s mindössze 4 százalékuk számít csökkentésre a következő negyedévben, így a Manpower munkaerő-piaci mutató értéke +3 százalékon áll. Mindeközben 100 magyar munkáltatóból 86 tervezi, hogy szinten tartja dolgozói létszámát a július–szeptember közötti időszakban. Szintén optimizmusra adhat okot a felmérésnek az a megállapítása, miszerint jelentősen – az előző negyedévi 13-ról négy százalékra – csökkent azon munkaadók száma, amelyek leépítésben gondolkodnak.

„Az elbocsátási szándék mérséklődése a magyar további stabilizációjára utal, ennek kedvező hatását azonban első körben leginkább a gyártó, termelő és pénzügyi-szolgáltatási szektorokban érezhetik majd az álláskeresők” – árnyalta a képet Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője. A felmérés iparági összehasonlításából valóban kiderül, hogy a gyáripar munkáltatóinak előrejelzései a legoptimistábbak a munkaerő-felvétel ütemét tekintve a következő negyedévre vonatkozóan. A pénzügyi, biztosítási, ingatlan- és üzleti szolgáltatások szektorban a foglalkoztatók már mérsékeltebb létszámnövekedést, +6 százalékos Manpower munkaerő-piaci indexet jósolnak. Az eddigi trendmutatóktól eltérően Magyarországon mindössze két ágazat munkáltatói számítanak létszámcsökkentésre a következő negyedévben.
Egyébként nem csak hazánkban érzékelhető a munkaerő-piaci derűlátás, a Manpower felmérésében részt vevő 36 ország közül ugyanis 31-ben vélekedtek úgy, hogy növelik alkalmazottaik létszámát a következő negyedévben. Az előrejelzések Indiában, Brazíliában, Tajvanon, Kínában, Peruban és Ausztráliában a legkedvezőbbek, Olaszországban, Írországban, Spanyolországban és Görögországban pedig a leggyengébbek a munkaerő-felvételi szándékok – a felmérésben részt vevők közül csak ezekben az országokban értékelték negatívan kilátásaikat a munkáltatók.

Hiány van szakmunkásokból

Hiába sok még mindig az álláskereső a piacon, a megkérdezett magyar munkáltatók 30 százalékának komoly gondot okoz a munkaerő-utánpótlás – állítja a Manpower felmérése. A megkérdezettek szerint a hiánylistát a szakmunkások vezetik, őket követik a mérnökök, a sofőrök, valamint a gépkezelők.


ÁFSZ munkáltatók Manpower létszámbővülés
Kapcsolódó cikkek