Magyar gazdaság

A Nemzeti Földalap lesz a földpiac főszereplője

A szeptember 1-jétől önálló intézmény főként ott avatkozik be, ahol valamilyen spekulatív ügylet húzódik meg – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Első számú szereplője lesz a földpiacnak a szeptember elsejétől önálló intézményként működő Nemzeti Földalap – mondta az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az intézményhez minden földeladásról szóló szerződést be kell küldeni.  A tárcavezető hozzátette, hogy a földalapnak kifejezetten az lesz a feladata, hogy a hozzá az adásvétel kapcsán a tulajdonos által küldött szerződést átnézve döntsön, él-e az állam elővásárlási jogával.

A tárcavezető azonban hangsúlyozta, nem cél valamennyi föld megvásárlása, főként ott avatkoznak be, ahol valamilyen spekulatív ügylet húzódik meg a háttérben. Jelenleg erre a célra körülbelül tízmilliárd forint áll rendelkezésre, de a keret bővíthető. Az agrárminiszter elmondása szerint először azonban az állam tulajdonában lévő földvagyon nyilvántartását kell rendbe tenni, ez 200 ezer hektárt érint.

Fazekas Sándor földpiac földalap agrárium mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek