Magyar gazdaság

"Az eddig várt hiány illúzió" - Durván megugorhat a szlovák hiány

Szlovákiában 7 százalékra nőhet az idei GDP-arányos államháztartási deficit a korábban várt 5,5 százalék helyett - idézte a Slovak Spectator internetes oldalán az új szlovák pénzügyminisztert.

 Az eddig várt hiány illúzió - mutatott rá Ivan Miklos. Ivan Miklos emlékeztetett arra, hogy az előző pénzügyminiszter vezette minisztérium is már olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a költségvetés adóbevételei 1 milliárd euróval lesznek kisebbek a vártnál.

Ivan Miklos azzal a kijelentésével is meglepetést keltett, miszerint a tavalyi hiány 7,3 százalék volt, az eddig hivatalos számnak tartott 6,8 százalék helyett. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a deficitet 3 százalékra szorítják le 2013-ra. Eközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn közölt legújabb előrejelzése szerint a GDP-arányos szlovák államháztartási deficit 7-8 százalék lesz az idén.

A bruttó hazai termék (GDP) idei növekedését 4 százalékra várja az idén a valutaalap, és 4,25 százalékra jövőre, ami az egyik legnagyobb gazdaságnövekedés lehet majd az Európai Unióban.

Mihamarabb szeretné rendbe tenni az államháztartást a szlovák pénzügyminisztérium, ezért a jövő évre egy nagyarányú takarékossági intézkedés-csomagot tervez.

Ivan Miklos pénzügyminiszter a Sme című pozsonyi liberális napilap hétfői kiadásában közölt interjúban elmondta: a takarékossági intézkedéscsomag értéke 1,62 milliárd euró, ami a szlovák gazdaság éves teljesítményének mintegy 2,5 százaléka. A tárca azt tervezi, hogy a kiadások lefaragása mellett bevételnövelő intézkedéseket is foganatosít.

szlovák hiány ivan miklos IMF Valutaalap sme
Kapcsolódó cikkek