Magyar gazdaság

FT címlap: Háromszoros öngólt lőhet Orbán

Financial Times mai száma vezető anyagban foglalkozik a magyarországi helyzettel. A lap leszögezi: a bizalom visszatér az európai piacokra és a krízist csak a leminősített Írország, valamint Magyarország szenvedi meg.

Az FT megemlíti, hogy az euró tegnap két hónapos csúcs közelében mozgott a dollárral szemben, a részvénypiacon pedig alig okozott negatív mozgást a Magyarországról érkező rossz hír. Az RBS elemzője szerint két hónappal ezelőtt egy hasonló esemény megrázta volna az eurózónát, mára azonban jóval nagyobb a bizalom a piacon.

Ugyanakkor az üzleti lap cikkében úgy fogalmaz: Orbán Viktor háromszoros öngólt lőhet. A miniszterelnök két korábbi baklövéseként az FT Magyarországnak Görögországgal való összevetését, valamint az IMF tárgyalások berekesztését nevezi. Az Orbán-kormány olyan játékba kezdett az IMF-fel, szemben, amelyet bizonyosan elveszít. Hozzáteszik: nem elképzelhetetlen ugyan, hogy a nemzetközi szervezetek lazítsanak a Magyarországgal szembeni fiskális elvárásokon, hiszen erre már volt példa: a 2009-es és 2010-es hiánycélon, mivel úgy látták, a válság ezt indokolja. Most azonban nem ez a helyzet, és ha a kabinetnek nincs elég gyomra ahhoz, hogy egy ilyen enyhe fiskális szigorítást véghezvigyen, a hitelezők joggal háborodnak fel.

A lap megfogalmazása szerint az IMF jól teszi, ha néhány sárga és piros lap kiosztásával jelzést küld azoknak az országoknak, amelyek hajlanak arra, hogy lazítsanak a fegyelmen.

hiáycél IMF tárgyalás IMF Financial Times
Kapcsolódó cikkek