Magyar gazdaság

Videó: Elhúzódó recesszióra számítanak a multik Magyarországon

Magyarország esetében elhúzódó recesszióra lehet számítani, jó esetben stagnál a gazdaság, de nem kizárt a további csökkenés sem – állítja legfrissebb országjelentésében a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC), az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) magyarországi szervezete.

A fenntartható versenyképesség témáját járja körül Budapesten bemutatott tanulmány. A legnagyobb itteni multibefektetőket tömörítő társaság pesszimista jóslatát az indokolja, hogy a külső és a belső jóval magasabb, mint a környező országokban. A gazdaság fejlődésével kapcsolatos kilátásokat a jelentésnél derűlátóbban ítélte meg az eseményen jelen lévő Martonyi János külügyminiszter. Szerinte az idén 1,5 százalékos növekedéssel számolhat Magyarország.

A HEBC felveti még, hogy csökkenteni kell a kormányzati foglalkoztatást, ez ugyanis aránytalanul nagy terhet ró a gazdaságra. Meg kell oldani ugyanakkor azt is, hogy az innen felszabaduló munkaerőnek legyen felvevőpiaca a privát szférában. A gazdaságnak ösztönzést adhatnak a további működőtőke-befektetések. Ezek növekedési üteme is lassul azonban a teljes befektetői világ lassú felépülése miatt. A befektetőknél emiatt még jobban számíthat a hosszú távú tervezhetőség – húzza alá a jelentés.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

HEBC multik stagnálás Magyar Európai Üzleti Tanács
Kapcsolódó cikkek