Magyar gazdaság

A piac még több konkrétumot vár a Széchenyi-terv vállalkozásfejlesztéséről

Adó- és járulékcsökkentés, az adónemek számának megkurtítása, új vissza nem térítendő támogatások, hitelforrások bővítése, a fizetési határidő mérséklése, a bürokrácia visszafogása, komplex Kárpát-medencei gazdaságfejlesztés – egyebek között ezeket ígéri a kormány az Új Széchenyi-terv vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó fejezeteiben.

A második Orbán-kormány közép- és hosszú távú gazdaságfejlesztési programjának vázlataként is felfogható, vitairatnak szánt gyűjtemény hét prioritása közül az egyik a vállalkozásfejlesztés, s ebben – a többivel ellentétben – vannak újdonságok és konkrétumok is.

Az általunk megszólaltatott piaci szereplők szerint számos pozitív elem mellett vannak hiányosságok is az anyagban. Van, aki szerint nem helyes az a koncepció, hogy – miként az első Széchenyi-terv esetében – a kormány nagyobb szerepet szán a viszsza nem térítendő támogatásoknak. Ezek ugyanis „veszélyesek” is lehetnek – sugallják.

A vitairatból egyébként több más dolog is kiolvasható, például az, hogy a gazdasági kamaráknak a jelenleginél nagyobb szerepet szánhatnak. Ám mint egy területi kamarai elnök lapunknak rámutatott: a programnak az együttműködés programjának kell lennie, s ebben a kamarákra lehet és kell is számítani.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

vállalkozásfejlesztés Széchenyi-terv adó
Kapcsolódó cikkek