Magyar gazdaság

Concorde: belföldi tényezők húzzák le a magyar gazdaságot

A bruttó hazai termék (GDP) az idén a második negyedévben 1,0 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 0,8 százalékkal nőtt éves bázison, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint stagnált 2010 első negyedévéhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Ecostattal készített közös gyorsbecslése alapján pénteken. A concorde gyorskommentárja szerint a belföldi tényezők jelentősen lehúzzák a gazdaságunkat.

Az elemzők is egy százalékos növekedést vártak év/éves alapon.

Az első félévben a magyar gazdaság 0,5 százalékkal nőtt a gyorsbecslés alapján.

A KSH módosította a GDP idei első negyedévi, szezonálisan és naptárhatással kiigazított, 2009 IV. negyedévi bázison képzett adatot: a korábbi 0,9 százalékos növekedést 0,6 százalékra korrigálta.

A KSH elemzése itt letölthető

Concorde kommentár

német GDP 2,2 százalékos negyedévi növekedése nem csak az 1,3%-os várakozásokat haladta meg alaposan, de ráadásként 23 éve a legnagyobb. Ezzel az adattal immár a 3% feletti idei GDP növekedés is összejöh...et. Mi ennek csak örülhetünk, lévén a németek a legnagyobb exportpiacunk.

Többen már új német gazdasági csodáról beszélnek

Mellérakhatjuk a magyart is, ami negyedév/negyedév alapon stagnált, de év/év mi is jobbak voltunk a vártnál az 1%-unkkal (érdekes, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik még év/év méregetik a GDP-t). Nem túl fényes a kép, ha emellé odatesszük a szlovák és a cseh adatokat a maguk 1,2 és 0,8%-os negyedév/negyedév növekedésével. Egyedül a megszorításokba igazán csak most belejövő románok GDP-jét tudtuk felülmúlni, de azt is csak év/év alapon.

Sajnos mindez arra utal, hogy míg az és ennek következtében az ipari termelésünk pörög, addig a belföldi tényezők jelentősen lehúzzák a gazdaságunkat. Ilyen tényező a devizahitelektől is sújtott háztartások csökkenő fogyasztása és a hazai beruházás, de az időjárás miatt gyengélkedő mezőgazdaság is.

magyar gdp Ecostat gdp növekedés
Kapcsolódó cikkek