Magyar gazdaság

Kamatemelés várható - ez olvasható ki Simor indoklásából

Hosszú idő után először várható kamatemelés olvasható ki az MNB kamattartását indokoló elnöki kommentárból. Korábbi szakértői vélemények szerint akár még idén fölfelé mozdulhat el az irányadó ráta a rekord alacsony, 5,25 százalékos szintről.

A döntésre hosszú vita és mérlegelés után került sor, miután a legfrissebb inflációs jelentést kézhez kapta a monetáris testület. Egy 25 bázispontos csökkentést, kamattartást és 25 bp-os emelést is tárgyalt a tanács – mondta Simor András MNB-elnök a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón.
Egyik oldalról hosszú idő óta abba az irányba kezdenek menni az inflációs folyamatok, amerre szerették volna – kezdte az indoklást az elnök, a tavalyi áfaemelés hatása kiesett az éves inflációból, ezért a júliusi drágulás kedvezőbb képet mutatott. Az iparcikkek és a feldolgozott élelmiszerek ára nem mutatott emelkedést, de a feldolgozatlan élelmiszerek drágultak – emelte ki Simor.

Az éves átlagos inflációt 4,9-ről 4,7-re módosították a szakértők, ám 2011-re és 12-re 3,5 és 3,4 százalékosra emelkedett a prognózis (mintegy fél százalékponttal magasabbra a korábbinál). Az MNB az idei 0,9 százalék után jövőre 2,8, 2012-ben pedig már 3,8 százalékos növekedésre számít legfrissebb inflációs jelentésében.

A monetáris tanács ugyanakkor nagyobb súlyt adott a lefelé mutató kockázatoknak, a többség a fogyasztás és a belső felhasználás lassabb bővülésére számít, ezért az inflációs cél teljesülését valószínűsítik. A testület a nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalások lezárásának elhalasztásának nyomán a kockázati megítélésünk romlását látták korábban, amiből az utóbbi időszakban sikerült valamennyit ledolgozni, bár az ország CDS-felára és a devizakötvények hozama nem mérséklődött. Amennyiben az inflációs kockázatok fennmaradnak, vagy romlanak, akkor szükségessé válhat kamatemelés – jelentette ki Simor András.

Nem teljesül a hiánycél

A Magyar Nemzeti Bank erre az évre 4,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt prognosztizál az új inflációs jelentésben, jövőre 4,1 százalékra, 2012-ben 3,7 százalékra csökkenhet a deficit - mondta Simor András elnök. A májusi előrejelzés erre az évre 4,3-4,5 százalékos, jövőre 3,9, 2012-re 2,9 százalékos deficitet tartalmazott.

Simor András megjegyezte: az idei és a jövő évi államháztartási mérlegnél mind erre az évre, mind jövőre számolt az MNB a pénzintézeti adóval, ugyanakkor a személyi jövedelemadónál csak az eddig törvénybe iktatottakkal.

Az MNB által most közölt 2010. és 2011. évi GDP-előrejelzés (0,9, illetve 2,8 százalék) lényegében megegyezik a Költségvetési Tanács (KT) néhány napja kiadott 1,0, illetve 2,9 százalékos GDP- prognózisával. A két intézmény adata 2012-re már jobban eltér: az MNB 3,8 százalékos, a KT 3,1 százalékos gazdasági növekedést vár.

Egyetértés a kormánnyal

Egyetért azzal, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigálták, de erre hivatkozva nem tartaná jónak a hiánycél megemelését. Kénytelenek voltak a jelenleg törvénybe foglalt adókeretekkel kalkulálni, noha tudják, hogy ez aligha marad fenn a következő évi büdzsében. 2010-ben kis mértékben, 2011-ben nagyobb mértékben lesz hatással a bankadó a GDP-re – derül ki a friss jegybanki prognózisból, amelyet szerdán hoz nyilvánosságra az MNB.

Simor nem kívánta kommentálni a Népszava mai értesülését, mely szerint idő előtt távozna a jegybank éléről, és utóda Auth Henrik lenne.

Elemzői vélemények a magyar piacot övező bizonytalanságra mutattak rá: a gazdasági pálya törékeny, magas a devizaadósok száma, így a kamatcsökkentés esélye minimális.

A Monetáris Tanács hivatalos indoklása

A Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB augusztusi „Jelentés az alakulásáról” című kiadványát.

A Monetáris Tanács értékelése szerint 2010-ben megkezdődhet a magyar gazdaság recesszióból való kilábalása, de az előrejelzési horizonton a kibocsátás mindvégig elmarad potenciális szintjétől, és a munkanélküliségi ráta is magas marad. A Monetáris Tanács megítélése szerint – némileg eltérően az inflációs jelentésben foglaltaktól – a gazdaságot érő költségsokkok ellenére az infláció a tartósan gyenge belső kereslet miatt megközelítheti a 3 százalékos inflációs célt. Az elmúlt hónapokban az ország kockázati megítélése nem követte le a régióban végbement javulást.

A magyar növekedési kilátásokat rövidtávon továbbra is a kedvező nemzetközi konjunktúra és a gyenge belső kereslet kettőssége határozza meg. A növekedés elsődleges forrása a korábban vártnál is élénkebb külső kereslet. A fogyasztás idén még kedvezőtlenül alakul, ami a gyengébb árfolyam miatti magas devizahitel törlesztő-részletekkel és a tartósan magas munkanélküliséggel függ össze. 2011-től már a belső kereslet is hozzájárulhat a növekedéshez, amelyre vonatkozóan azonban a Monetáris Tanács lefelé irányuló kockázatokat lát.

A gyenge belső kereslet árleszorító hatása ellenére megnőtt a kockázata, hogy nem sikerül elérni az inflációs célt. Az elmúlt időszak gyengébb árfolyama, valamint a nyersanyag- és élelmiszerárak emelkedése kezdetben elsősorban a maginfláción kívüli tételek áremelkedésében jelentkezhet. Középtávon az élénkülő kereslet mellett a felhalmozódott költségnyomás már a maginflációt is emelheti. A cél teljesülése szempontjából további kockázatot jelent, ha a tartósan cél feletti infláció miatt nem horgonyzottak a várakozások.

Az elmúlt hónapokban a globális kockázatvállalási hajlandóság összességében erősödött, ami a régió többi országának kockázati megítélését is javította. Magyarország kockázati felára azonban nem csökkent érdemben. A befektetői bizalom megőrzése szempontjából kulcsfontosságú a Kormány kötelezettségvállalása egy fenntartható költségvetési pálya mellett.

Tekintettel az inflációs folyamatokra és a potenciális szintjétől tartósan elmaradó kibocsátásra a Monetáris Tanács az alapkamat szinten tartása mellett döntött. Az inflációs folyamatok megítélésében bizonytalanságot jelent, hogy a tartósan alacsony kereslet milyen mértékben fékezi a költségsokkok begyűrűződését. Amennyiben az inflációs kockázatok fennmaradnak, vagy tartósan romlik az ország kockázati megítélése, szükségessé válhat az alapkamat emelése.

gazdasági növekedés alapkamat kamaetemelés GDP infláció Monetáris Tanács
Kapcsolódó cikkek