Magyar gazdaság

Politikusi jótékonykodás - nálunk még gyerekcipőben

Jótékonysági fogadalmak: hatszázmilliárd dollárt remél összegyűjteni Bill Gates és Warren Buffett

Egyelőre nem alakult ki az amerikaihoz hasonló léptékű kiforrott formája a jótékony célú adakozásnak Magyarországon, és a németek által szorgalmazott politikusi jótékonykodás is gyerekcipőben jár még idehaza.

Mindazonáltal sok politikus tagja valamilyen jótékonysági szervezetnek, egy-egy alapítvány kuratóriumának – tudtuk meg Szabados Krisztiántól, a Political Capital igazgatójától. Annak kapcsán kérdeztük, hogy sikeres startot vett az összvagyona legalább felét jótékony célokra felajánló Microsoft-alapító Bill Gates és a befektetési üzletember Warren Buffett által indított kampány. Egy negyvenes lista állt össze az általuk „jótékonysági fogadalomnak” keresztelt kezdeményezéshez a múlt hét végére, alig hat héttel azután, hogy példája követésére kért a két amerikai milliárdos hetven-nyolcvan, hasonlóan vagyonos családot és magánszemélyt. Főként Kalifornia és New York állam gazdag emberei nyúltak a zsebükbe. Az impozáns listán szerepel New York polgármestere, Michael Bloomberg, csakúgy, mint az Oracle-alapító Larry Ellison vagy a médiamágnás Ted Turner.

Az adományozást Buffett egyébként nem most kezdte. 2006-ban az akkor még 44 milliárd dollárra becsült vagyonának 99 százalékát ajánlotta jótékony célokra az életbiztosítással és ékszerekkel is foglalkozó Berkshire Hathaway konglomerátum vezérigazgatója. Miközben Buffett évente öt alapítványt támogat, jól jövedelmező befektetései révén vagyona mára 46 milliárd dollárra tehető – írja a The Washington Post. Bill Gates és felesége, Melinda az alapítványukon keresztül jótékonykodnak, amelynek vagyona június 30-án 33 milliárd dollár volt. 1994 óta közel 23 milliárd dollárnyi összeget adakoztak segély formájában.

A jótékonysági fogadalom két „szülőatyja” további informális vacsorákat is tervez, hogy még több vagyonos embert nyerjen meg. A kezdeményezést ki szeretnék terjeszteni Amerikán kívülre is, így a következő hat hónapban India és Kína leggazdagabb embereivel találkoznak, és mutatják be nekik a fogadalmat – mondta a The Washington Postnak Buffett. Úgy becsülik – tette hozzá –, hogy a kezdeményezés révén 600 milliárd dollár gyűlhet össze jótékony célokra. A Jótékonysági Krónika szerint 2009-ben az Egyesült Államokban a donációk összértéke 300 milliárd dollár lehetett.

„Aki adakozhat, annak kell is adakoznia” – nyilatkozta a két amerikai felhívására reagálva Claudia Roth, a németországi zöldek elnöke a Passauer Neuen Pressének. Buffett és Gates jótékonykodása nagy vihart kavart Németországban, ahol a szociáldemokraták és a zöldek azt követelik, a politikusok is kövessék a magánszemélyek kezdeményezését. „Ez kiváló példája annak, hogy a gazdagok nem vonják ki magukat a társadalmi felelősség alól, és az adakozás révén valamit vissza is tudnak juttatni” – nyilatkozta a Spiegelnek Carsten Schneider, a szociáldemokrata frakció szóvivője. Amint az a cikkben olvasható, Németországban éppen egy ezzel teljesen ellentétes trend van kibontakozóban.

Magyarországon is létezik már csírájában az adakozás – a politikusok részéről is. Szabados Krisztián a Világgazdaságnak kifejtette: két dolog motiválhatja azokat a politikusokat, akik a társadalmi felelősségvállalásért ily módon sokat tesznek. Van, aki pusztán szavazatszerzésre használja a jótékonykodást, mások azonban – akár személyes érintettségük okán – valódi elkötelezettségből vállalnak nagyobb felelősséget. Az 1996-ban elindított Mosoly Alapítvány alapítói között szerepel például a pénzügyi szférából a politikába egy időre átlépő válságkezelő miniszterelnök, Bajnai Gordon is – Jaksity György, Küllői Péter és Winkler Gyula mellett. Az üzletemberek között itthon is találhatunk jótékonykodó milliárdosokat.

Példák magyar adományozó milliárdosokra

Csányi Sándor. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 2003-ban a magánvagyonából egymilliárd forintot áldozva hozta létre a Csányi Alapítványt, amelynek célja, hogy a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek ne kallódjanak el Magyarországon. A szervezet támogatójává vált sok cég is.

Demján Sándor. A Skála áruházláncot, a Magyar Hitelbankot és a TriGránit Fejlesztési Rt.-t alapító üzletember is alaptványt létesített. A nevét viselő alapítvány számos felsőoktatási ösztöndíjat oszt ki szociálisan hátrányos helyzetű hallgatóknak. Az ő nevéhez fűződik a Prima Primissima díj alapítása is.

Küllői Péter. Londoni bankárkarrierjét cserélte le 2000-ben a jótékonykodásra, beteg gyerekeket támogat. 1996-ban alapította a Mosoly Alapítványt. Hat évvel később a Bátortábor igazgatósági elnökévé választották. Több, jótékonysági tevékenységgel kapcsolatos díjjal tünteték ki.

Demján Sándor. A Skála áruházláncot, a Magyar Hitelbankot és a TriGránit Fejlesztési Rt.-t alapító üzletember is alaptványt létesített. A nevét viselő alapítvány számos felsőoktatási ösztöndíjat oszt ki szociálisan hátrányos helyzetű hallgatóknak. Az ő nevéhez fűződik a Prima Primissima díj alapítása is.

Küllői Péter. Londoni bankárkarrierjét cserélte le 2000-ben a jótékonykodásra, beteg gyerekeket támogat. 1996-ban alapította a Mosoly Alapítványt. Hat évvel később a Bátortábor igazgatósági elnökévé választották. Több, jótékonysági tevékenységgel kapcsolatos díjjal tünteték ki. -->

adakozás politikus jótékonykodás üzletmeber
Kapcsolódó cikkek