Magyar gazdaság

Tavaly 300 milliárd ment k+f-re

Miközben Magyarország lemaradt a legtöbb uniós tagállamtól a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások nagyságát tekintve, a válság nem vette el sem az állam, sem a vállalkozások kedvét attól, hogy áldozzanak erre.

Mint a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adataiból látható: kutatási és fejlesztési tevékenységre 2009-ben Magyarországon 299,2 milliárd forintot fordítottak, ez a 1,15 százalékának felel meg. Ez az összeg az előző évhez képest folyó áron 12,3 százalékos növekedést jelent.

A dinamikus bővülés alapvetően a vállalkozási szektornak köszönhető, ahol 22 százalékkal nőtt a k+f ráfordítás, és a létszám is az átlagot lényegesen meghaladóan emelkedett. A felsőoktatásban mérsékelt volt a fejlődés, a kutatóintézeteknél pedig a személyzet számának növekedése a ráfordítások visszaesésével párosult.

A finanszírozásban változatlanul a legnagyobb – bár az elmúlt évinél kisebb – a vállalkozásoktól származó források súlya. A költségvetés részesedése lényegében a megelőző évivel megegyező: 42 százalék. A leggyorsabb ütemben, mintegy egyharmaddal a nemzetközi források emelkedtek.
A mintegy 2900 kutatóhelyen több mint 52 ezer fő foglalkozott k+f tevékenységgel, háromnegyedük kutatóként. A teljes munkaidőre átszámított kutatás-fejlesztési létszám közel 30 ezer fő volt, 8,7 százalékkal több, mint 2008-ban.

k+f kutatás-fejlsztés
Kapcsolódó cikkek