Magyar gazdaság

Fekete kép a Bézs könyvben

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése "széles körben a lassulás jeleit mutatta" az augusztus végéig tartó hat hétben.

Ezt állítja a Federal Reserve úgynevezett Bézs könyve, amelyet évente nyolcszor állítanak össze a 12 regionális bank részvételével. Az összefoglaló meghatározó az alapkamat szintje szempontjából, és egyben irányadó az amerikai gazdaság megítélése tekintetében.

A most közreadott jelentés alátámasztja azokat a közelmúltban megjelenő adatokat, amelyek szerint az élénkülés veszít lendületéből. Az előző, július 28-án nyilvánosságra hozott jelentés még egyenletes növekedésről beszélt.

A könyv szerint a lakáspiacot különösen keményen sújtotta az eltelt időszak. A feldolgozóipari szektor növekedése is több körzetben lassult az Egyesült Államokban - mutat rá a Fed jelentése. A legfrissebb adatok azt jelzik, hogy az amerikai gazdaság idén április és június között 1,6 százalékkal nőtt éves rátán, vagyis lényegesen kisebb mértékben, mint számos vezető európai ország.

Az eredmények nagy csalódást jelentenek a Stanford Egyetem professzora szerint. John Taylor ugyanakkor a Bloombergnek nyilatkozva hozzátette: nem mutat "W" alakú recessziót a Fed jelentése.

Ugyanakkor vezető amerikai közgazdászok az Ambrosetti konferencián ennél sötétebb képet festettek a gazdaság helyzetéről. Nouriel Roubini hangsúlyozta, hogy a kettős elkerülhetetlen. A közgazdász arra számít, hogy az év második felében az amerikai gazdaság növekedése a történelem legnagyobb élénkítő csomagja ellenére is 1 százalék alá esik. A jelenlegi helyzetben minden kisebb sokk visszalökheti a gazdaságot a recesszióba. A bankközi kölcsönzés költségeinek emelkedése azt jelzi, hogy újrakezdődhet a 2008-2009-ben megtapasztalt ördögi kör, amelynek során a reálgazdaság, és a pénzügyi rendszer egymást károsítja.

Bézs Könyv Fed növekedés jelentés Roubini gazdaság
Kapcsolódó cikkek