Magyar gazdaság

Gyülekeznek a viharfelhők a magyar gazdaság felett

Aggasztó jelek mutatkoznak a magyar gazdaságban, kifulladóban van a kilábalás. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szeptemberre 0,22 százalékos visszaesést jelez.

Ez tavaly július óta a legrosszabb teljesítmény, ugyanakkor már az elmúlt két hónapban is csökkenés mutatkozott. Ennyiből már nagy valószínűséggel lehet a megállására következtetni. Ez év tavaszig még viszonylag egészséges, a válság előtti időszakot idéző teljesítményt nyújtott a gazdaság, néhány hónapban kiugró volt a bővülés, de úgy látszik, csak a válság miatt alacsonyra került bázishoz képest.
Az egyszeri tényezők közül a készletezési ciklus emelendő ki, a raktárak kiürítése 2009 elején az egyik legjelentősebb fékező erőt jelentette ugyanis a gazdaság számára, míg az idei első hónapokban éppen a készletfeltöltés volt az egyik húzóerő. Ez a hatás azonban őszre gyengült, mivel normalizálódtak a készletszintek. Emellett az egyre gyengülő külső kereslet, és a még csak éppen hogy életjeleket mutató hazai eladások határozzák meg a trendet. A gazdaságpolitikai lépések az erős keresleti trendeket nem tudták érdemben befolyásolni.

A gyenge szeptemberi GYIA-adat több mögött vegyesen mozgó összetevők állnak. Némi meglepetésre több részindikátor hatott a növekedés irányába, mint amennyi a csökkenés felé, ám utóbbiaknak erőteljesebb volt összességében a hatásuk. Csökkent a reálkamat szintje, ez pozitívan hatott a gazdaságra, és a pénzkínálat reálértéke is emelkedett, ami növekvő gazdasági aktivitással szokott együtt járni. Ismét emelkedett a tőzsdeindex is, csakúgy, mint a fogyasztási hitelek állománya, így tehát a pénzügyi mutatók többsége kedvezően változott az augusztusi álláshoz képest. Egyedül a hosszú és rövid lejáratú állampapírok hozama közötti különbség emelkedése volt fékező hatással a nem reálgazdasági indikátorok közül.

Romlottak a német üzleti várakozások is, ez a magyar exportot hátráltatja, még akkor is, ha a rossz hangulat csak átmeneti. Az átlagkereset reálértékének csökkenése is fékezőleg hat, és ugyancsak a siralmas helyzetére világít rá a munkakeresés átlagos időtartamának további növekedése is, amely egyébként már meghaladja a másfél évet. Az ipar azonban jó teljesítményt nyújtott, így valamelyest tompította a szeptemberi visszaesés mértékét. A termelés és a belföldi eladások is emelkedtek az előző időszakhoz képest, igaz, a szektor teljesítményére az idén aligha volt panasz. Mégsem állítható biztosra a GYIA alapján, hogy elkerülhető egy újabb a külföldi hírek is egyre inkább a konjunktúra várható lanyhulásáról szólnak, és ez az eddigi egyetlen húzóerőnk, a külkereskedelem kifulladásával fenyeget.

Így készül a GYIA

A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nem ritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nem ritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot. Nem biztos, hogy megússzuk recesszió nélkül -->

GDP Ecostat Világgazdaság recesszió GYIA
Kapcsolódó cikkek