Magyar gazdaság

Nowotny: Nem kell túldramatizálni az euró kilengéseit

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, egyben az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja nem látja szükségét beavatkozásnak az euró védelmében.

Nowotny a Bloombergnek adott interjúban úgy fogalmazott: nem szabad túldramatizálni az euró mozgásait. A szakértő úgy vélekedett, hogy az eurónak nincs szüksége központi támogatásra, és fontos, hogy a döntéshozók ne hagyják magukat túlzottan befolyásolni a rövid távú folyamatoktól.

Az EKB kormányzótanácsának tagja egyúttal leszögezte, hogy a szervezet decemberig biztosan nem foglalkozik az exit stratégiával kapcsolatos kérdésekkel. Mint mondta, egyelőre minden tekintetben bizonytalan a gazdaság fejlődése, vagyis korai álláspontot kialakítani ez ügyben. Ugyanakkor a jegybankár nem tart "W" alakú recessziótól, annak ellenére, hogy az Európai Unióban továbbra is lassú növekedéssel, és alacsony inflációval számol, ami megnehezíti a jelentős fiskális fejlődést.

Az EKB szeptember másodikán változatlan szinten hagyta az alapkamatot, és egyben megemelte az éves növekedéssel kapcsolatos prognózisát.

Nowotny EKB euró exit stratégia kamat
Kapcsolódó cikkek