Magyar gazdaság

Adóváltozások - Mennyi marad a zsebünkben jövőre?

Alaposan felforgatja a jövedelmi viszonyokat a kormány, ha a jövő évi adóelképzelései valóban a kiszivárgott formában valósulnak meg – írja a Protfolio.hu. Az internetes portál összeállításából kiderül, hogy kit hogyan érinthetnek a változások.

A személyi jövedelemadóban (szja) tervezett változtatások következtében a bruttó bérre vetítve mindenki megnyeri az 1,27 százalékpontos könnyítést, éves bruttó 3,9 millió forinttól pedig már 20,32 százalékponttal lesz kisebb a terhelés a mostaninál. A gyerekek után elszámolható adókedvezménnyel az ezt elszámolható szülő jár jól, igazi szigorítást csak az adójóváírás szűkítése jelenti majd, áll a Portfolio.hu összeállításában.

A gyerektelen adófizetők 280 ezer forintos jövedelemig erőteljesebb adóztatás alá fognak esni. Ennek oka, hogy ők az adókulcs minimális csökkenésével nem nyernek annyit, mint amennyit az adójóváírás szigorításán nyernek. A módosabb gyermektelenek azonban már jól járnak, jövőre ugyanis sohasem megy 20,3 százalék fölé a terhelésük, míg az idén a jövedelem növekedésével párhuzamosan ütemesen emelkedik az átlagos adókulcsuk.

A gyermekesek viszont egyértelműen jól járnak jövőre, írja a portál. Egy gyerek csaknem 110 ezer forintig, két gyermek majd 160 ezer forintig biztosítja az egyik kereső szülő adómentességét.

Külön kategóriát jelentenek a háromgyerekesek, nekik ugyanis 480 ezer forint felett kell keresni ahhoz, hogy egyáltalán befizetési kötelezettségük keletkezzen. Akik elég módosak a kedvezmények teljes érvényesítéséhez, 80 ezer forint havi többletbevételt jelent a harmadik gyerek vállalása.

Az átlagbér körül (havi bruttó 210 ezer forint) keresők havonta 4700 forintot buknának a jövő évi adótervekkel, bár valószínűleg ennél is jobban fájna a körül keresőknek az 1500-2000 forintos tehernövekedés. Ugyanakkor kicsivel 400 ezer forint feletti bruttó fizetésnél már a gyerektelen adóalanyok is havi 20 ezer forinttal többet vihetnek haza.

Az átlagbér alatt kereső egy-gyermekesek 8-9 ezer forint többletjövedelemnek örülhetnek, és összességében a jövedelemskála minden pontjában 10 ezer forinttal jobban járnak, mint a gyermektelenek.

Extrém példaként említi a Portfolio.hu egy havi bruttó 700 ezret kereső kétgyermekes szülőt, kinek jövőre havonta 100 ezer forinttal több marad adózás után. A háromgyermekes családokban ugyanilyen jövedelemnél 167 ezer forint a nyereség. Ők azonban az alacsony jövedelemkategóriákban azért nem járnak, jobban mert 12 ezer forint adókedvezmény havonta most is megilleti őket.

A jogszabálytervezetben elsősorban a személyi jövedelemadózás (szja) átalakításáról esik szó, ám úgy tudjuk, idővel sor kerülhet a társasági nyereségadó további csökkentésére is, a jelenleg az 500 millió forint feletti nyereséghányadra vonatkozó magasabb, 19 százalékos adókulcs kivezetésére.

családi jövedelem bruttó adózás adó adókedvezmény
Kapcsolódó cikkek