Magyar gazdaság

Az APEH visszafizeti a különadót

Az eddig befizetett különadót minden érintett visszakapja, ehhez semmilyen jogszabály-módosításra, illetve új jogszabály meghozatalára nincsen szükség - közölte az APEH kedden

A magánszemélyeket terhelő különadó bevételi számlára az adóhatóság adatai szerint október 25-ig 3,1 millió forintot fizettek be az adóalanyok. Azt, hogy mikor, milyen módon kapják meg az érintettek a visszaigényelt pénzt, több tényezőtől függ - közölte az adóhatóság. Mindenekelőtt attól, hogy a végkielégítést a törvény hatályba lépése előtt, vagy utána kapták meg, vagyis az érintettek, illetve munkáltatóik nyújtották-e be a hozzá kapcsolódó bevallást.

Az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót. A júliusban elfogadott, október 1-jén hatályba lépett törvény szerint október 31-ig kellett volna befizetni a különadót minden, ez év január 1-jétől állami forrásból származó, munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésével összefüggésben szerzett jövedelem 2 millió forint feletti része után.

A kormánypárt válasza nem késlekedett sokáig: Lázár János frakcióvezető sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz törvénymódosító javaslatot nyújt be, amelyben megnyirbálják az Alkotmánybíróság jogkörét. 

különadó Lázár János alkotmányellenes végkielégítések APEH
Kapcsolódó cikkek