Magyar gazdaság

Csak stagnált a magyar gazdaság októberben

A Világgazdaság és az Ecostat gyorsulási irányadója szerint már fél éve nem történt a magyar gazdaságban előrelépés.

Javult a gazdaság teljesítménye ősz eleje óta, ám kirobbanó formáról nem beszélhetünk. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) októberben 0,02 százalékos visszaesést, azaz gyakorlatilag stagnálást jelez. Miután az egy évvel ezelőttig tartó véget ért, gyors javulást mutatott 2010 első hónapjaiban a reálgazdaság, de nyár végére ki is fogyott a lendület. Az akkor elért szintről alig mozdult el a teljesítmény. Ez lényegében megegyezik az előrejelzésekkel, amelyek ez évre akkora növekedést jósoltak éves szinten, amelyet már az első negyedévben sikerült elérni (egy százalék).

A GYIA annak ellenére sem tudott emelkedni, hogy az összetevői közül hét is ebbe az irányba hatott, és csak három indukált csökkenést. Szűkült a hosszú és rövid lejáratú állampapírok közötti hozamkülönbség, ez javítja a bővülést, ám nőtt a reálkamat szintje, ami ellentétesen hat. A pénzkínálat is nőtt, ez általában élénkebb gazdasági aktivitásra utal. Javultak a magyar szempontjából meghatározó német gazdasági várakozások is. A BUX index inflációval korrigáltan is emelkedni tudott.

A fogyasztási hitelek volumene csökkenést mutatott, ez a belső kereslet alacsony szintjéről árulkodik, habár a reálkeresetek növekedést mutattak. Ám a teljes jövedelem ezzel ellentétesen is alakulhat. Az ipar belföldi értékesítésének a volumene is nőtt, ám ebben van szerepe a kedvező külső konjunktúrának is, a beszállítói hálózaton keresztül. Ezzel együtt az ipari termelés szintje is emelkedett az előző havihoz képest. A munkakeresés átlagos időtartama ezúttal is növekedett; a mutatója így már közel fél éve egyfolytában romlik, de korábban is csak a sok újonnan utcára kerülő miatt volt átmeneti látszatjavulás a statisztikában.
Így készül a GYIA
A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti. Azonnali képet ad a hazai folyamatokról. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatójának hátteréről: http://www.vg.hu/ gyiamutato.

Ecostat Világgazdaság Gyorsulási Irányadó GYIA
Kapcsolódó cikkek