Magyar gazdaság

Magyarország erősítené a kohéziós politikát

Magyarország az erős kohéziós politikában érdekelt – hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Brüsszelben.

 Az európai régiók és városok héten zajló nyílt napjai programsorozat keretében a kohéziós politika jövőjéről, lehetőségeiről tartott brüsszeli vitán egyúttal azt is bejelentette, hogy a 2011 első felében sorra kerülő magyar EU-elnökség ezt a témakört az úgynevezett általános ügyek miniszteri tanácsának napirendjére kívánja emelni, mert ennek a közösségi politikának a fontossága a bővítések hatására egyre nő.

Az európai uniós források hazai felhasználásának menedzseléséért felelős tárca vezetője brüsszeli felszólalásában védelmébe vette az EU eddigi kohéziós politikáját, s kiállt amellett, hogy annak jelenlegi alapelveit, rendszerét, jogosultsági kritériumait fenn kell tartani. Utalt az Európa 2020 stratégiára, amelynek céljai eléréséhez alapvető fontosságú feltétel a régiók közötti kohézió. Nem jöhet létre globálisan versenyképes akkor, ha nem sikerül leküzdeni az egyes régiók közötti, még mindig jelentős fejlettségbeli különbségeket. A kohéziós politika olyan eszköz, amely segít ebben és az egyes területek versenyképességének növekedésében. Az előirányzott keret a 2007–13-as időszakra 347,4 milliárd euró. Ez az összeg a közösség költségvetésének 35 százaléka.

Fellegi Tamás brüsszeli látogatása alkalmával találkozott Johannes Hahnnal, a fejlesztési ügyek osztrák EU-biztosával és Andor Lászlóval, a foglalkoztatási, szociális és társadalmi összetartozási ügyekben illetékes magyar EU-biztossal is.

masgyyar elnökség magyar eu elnökség politika uniós elnökség kohézió Fellegi Tamás
Kapcsolódó cikkek