Magyar gazdaság

Meglepően jó hír az eurózónából

A vártnál kétszer nagyobb ütemben növekedett az ipari megrendelések mértéke augusztusban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala által hétfőn közzé tett beszámolóból.

A 16 tagú euróövezetben 5,3 százalékkal ugrott meg az ipari megrendelések mértéke augusztusban, éves alapon 24,4 százalékos volt a bővülés mértéke. Mindkét adat magasan felülmúlta az elemzők által várt 3 illetve 22 százalékot.

Havi bázison júliusban 2,4 százalékkal csökkent még a megrendelések mértéke, éves alapon pedig 11,2 százalékkal nőttek.

Leginkább a gépipari megrendelések húzták fel az indexet. A beruházási javak termelésének jelentős növekedése a gazdasági tevékenység élénkülésére utal, a háztartási fogyasztások élénkülésére utal az a tény, hogy a tartós fogyasztási cikkek kibocsátásának élénkülése látszik.

Az euró-övezet a fellendülés jeleit mutatja, annak ellenére, hogy a tagállamok kormányai csökkentik kiadásaikat és a globális kereslet hűtése zajlik, mondták el elemzők, a Bloombergnek. A jó hangulatra utal, hogy Németországban az üzleti bizalom váratlanul nőtt a múlt hónapban, és az euró régió feldolgozóipari növekedése is felgyorsult.

unió ipari megrendelés megrendelés euró Európai Unió ipar övezet
Kapcsolódó cikkek