Magyar gazdaság

Minimálbér: jövőre 24 ezer forinttal kevesebb juthat

A kormány nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja a munkaadók és a munkavállalók véleményét – vélekedett egybehangzóan a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc és az Autonóm Szakszervezetek elnöke, Borsik János az ATV Jam című műsorában.

A 4,5 százalékos Matolcsy György által bejelentett minimálbéremelést mindkét szervezet elnöke úgy kommentálta , az csupán annyit jelent, hogy a a nominális értékéből nem veszít. Borsik János kárenyhítésnek nevezte a 4,5 százalékos emelést, a kormány adóintézkedéseire utalva pedig hozzátette, a minimálbér kérdésében a kormány ballépését kell majd helyrehozni az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT).

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével a minimálbér és a bruttó 220 ezer forint között keresőket komoly veszteségek érik. A minimálbéren foglalkoztatottak 24 ezer forinttal, a 220 ezer forintot keresők 55 ezer forinttal kevesebbet keresnek majd jövőre éves szinten, mondta Borsik szakértői számításokra hivatkozva.

A jövő évi bérekről november 5-én kezdődnek majd a tárgyalások, itt mindenképp megállapodásra kell jutni, hangsúlyozta a munkavállalói oldal képviselője.

VOSZ személyi ATV OÉT adó minimálbér
Kapcsolódó cikkek