Magyar gazdaság

Orbán "hamis" egykulcsos adókulcsot vezet be?

A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy 2011 január 1-ján egységes adót vezet be. Ám szakértők úgy vélik, hogy "trükkökkel" nem lehet gyorsan előrejutni.

Nagy űr tátong óhaj és valóság között a válság sújtotta Magyarországon - írja a Die Presse. Legalábbis, amikor az átlagfogyasztó kívánságairól van szó. Magyarország egységes adókulcsot vezet be, január 1-jével a jövedelemadó 16 százalékos lesz, 3 százalékponttal alacsonyabb, mint Szlovákiában. "Megígértük, hogy megteremtjük Közép-Európa legegyszerűbb, leginkább munka- és családbarát adórendszerét" - mondta Orbán a közelmúltban. A miniszterelnök ezzel megerősítette, amit Matolcsy György gazdasági miniszter napokkal előbb ígért, ugyanakkor ellentmondott Kármán András adóügyi államtitkárnak, aki korábban leszögezte, hogy a tisztán egykulcsos rendszert csak 2013-ban vezetik be.

A Die Presse szerint ezen a ponton kezd keveredni a vágy és a valóság, és a káoszhoz a média is jelentősen hozzájárul. Utal a Népszava cikkére, amely szerint a 16 százalékos mellett lesz egy 25 százalékos adókulcs is.  A Népszabadság hitelt ad az egykulcsos adónak, ám szerinte a leírható tételek fokozatosan, három év alatt megszűnnek. A lap idézi a kormánybarát Magyar Nemzetet, amely úgy értesült, hogy a jövedelemadó számításának az alapja, az úgynevezett "szuperbruttósítás" megmarad, mert az adórendszer csak így vezethető be.

A bécsi lap szerint számos szakértő egyetért abban, hogy a magyar kormány igénybe veszi ezt a "trükköt". Idézi a PricewaterhouseCoopers és az RSM DTM Hungary szakértőit, akik szerint elképzelhető lenne a "szuperbruttósítás" fokozatos csökkentése, a jövedelem jelenlegi 127 százalékáról a következő évben 120, és 2012-ben 110 százalékára. De csak akkor, ha előzőleg a leírható tételeket fokozatosan megszűntetik. Ha a kormány be akarja tartani a 200 milliárd forint nagyságrendű adócsökkentést és az EU előírása szerint a költségvetési deficit maximum 3 százalékára való leszállítását, akkor a jövő évben 300-350 milliárd forint többletbevételre kellene szert tennie, vagy kevesebbet kell kiadnia – vélte Heim Péter, a Századvég gazdaságkutató intézet vezetője. A Die Presse úgy zárja cikkét: ez a realitás Magyarországon, a tervek megvalósítása pedig áldozatok nélkül nem fog menni, hiába is akarja ezt Orbán Viktor.

adócsökkentés Századvég RSM DTM heim egykulcsos adó
Kapcsolódó cikkek