Magyar gazdaság

Pénz kérdése a folytatás

Az MKIK újabb vegyes kamarákat alapítana a magyar cégek külpiaci terjeszkedését segítendő

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szeretné folytatni a vegyes kamarák 2006-ban megkezdett alapítását, s remélik, hogy ehhez megszerzik a kormány támogatását is, beleértve az anyagiakat. A kormány egyelőre vizsgálja a kérdést – tudtuk meg. Jelenleg négy ilyen kamara működik.

Az MKIK külgazdasági stratégiájának egyik legfontosabb eleme, hogy a vállalkozások külpiaci terjeszkedését elősegítse, ehhez pedig a vegyes kamarai út a legegyenesebb – mondta a Világgazdaságnak Radetzky Jenő, az MKIK külgazdasági alelnöke, egyben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Mint az eddig alapított négy kamara – a román, a horvát, a szerb és az ukrán – is jelzi: a prioritást a Kárpát-medence térségében elhelyezkedő országok jelentik.

Ez illeszkedett az előző kormányok külgazdasággal foglalkozó minisztériumának (GKM) külgazdaság-fejlesztési stratégiájába is – mutatott rá, hozzátéve: ennek köszönhetően támogatták forrásokkal is az említett négy kamara alapítását. Kamaránként 20-30 millió forint jutott erre, ez elég volt a starthoz. A pénzt két-három éven belül lehet/lehetett felhasználni.

Ám ahhoz, hogy továbblépjenek, más szóval új kamarákat alapítsanak – elsősorban a Felvidéken szeretnék ezt –, újabb állami forrás kellene – véli Radetzky. Nagyon bízik abban, hogy ez így lesz. Mint ugyanis mondja: a kormány gazdaságpolitikai elképzelésében is jelentős szerepet kap a Kárpát-medencei kereskedelemfejlesztés igénye. Nem véletlen – tette hozzá –, hogy az új kormányzati struktúrában eddig nem nevesített Kárpát-medencei főosztály is van, mégpedig a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági államtitkárságán belül.

Még nem döntötték el, hogy a külgazdasági kormányzat támogatja-e az MKIK vegyes kamarai programját – válaszolt lapunk érdeklődésére az illetékes államtitkár. Becsey Zsolt elmondta: vizsgálják a kérdést, s ha látják, hogy hasznos a program, hoz eredményeket, akkor kiállnak mellette. Mindenesetre a múlt hét második felében megtartott magyar–román GVB ülésén éppen úgy szóba került a vegyes kamara, mint ahogy az egy hónap múlva megtartandó magyar–szerb GVB ülésén is felmerül.
Az MKIK persze szeretné, ha a vegyes kamarái a jelenleginél is aktívabbá válnának, de évente most is már húsz-harminc rendezvényt szerveznek, s jól szolgálják ki a kiválasztott célcsoportokat – mondta Radetzky. Mind a négy kamara helyi kamarai bázisra épít, valamint az ott megtelepedett magyar vállalkozásokra.

Vegyes kamarák

(az MKIK által létrehozottak)

Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara, Kolozsvár, 2006

Magyar–Horvát Kereskedelmi és Iparkamara, Zágráb, 2006

Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, Szeged, képviselet: Szabadka, 2009

Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara, Nyíregyháza, képviselet: Ungvár, 2009

Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara, Kolozsvár, 2006

Magyar–Horvát Kereskedelmi és Iparkamara, Zágráb, 2006

Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, Szeged, képviselet: Szabadka, 2009

Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara, Nyíregyháza, képviselet: Ungvár, 2009 -->

kormányzat külgazdaság orbán-kormány kamara kereskedelmi kamara
Kapcsolódó cikkek