Magyar gazdaság

Sarkozy elvégzi a piszkos munkát

Nicolas Sarkozy – elődeivel ellentétben – nem a miniszterelnökre hagyja a kormánya fájdalmas lépéseinek képviseletét, ez pedig meg is látszik a megítélésén.

A francia Nemzetgyűlés tagjai mai tárgyalják azt a javaslatot, amelynek értelmében 60-ról 62 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. Az elnök a lassan két hete tartó sztrájk ellenére kitart a reform szükségessége mellett, annak ellenére, hogy a kabinet számításai szerint a munkabeszüntetés 200-400 millióba kerül naponta. Christine Lagarde pénzügyminiszter szerint a sztrájksorozat Franciaország kilábalását veszélyezteti.

A Bloomberg által megkérdezett szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy Sarkozy a korábbi elnökökkel ellentétben minden fájdalmas intézkedést maga kommunikál, ahelyett, hogy a miniszterelnökére hagyná a kellemetlen feladatokat. Ennek megfelelően tíz megkérdezettből csaknem hét negatívan nyilatkozik a teljesítményéről, tetszési indexe 26 ponttal marad a kormányfő, François Filloné alatt. És mint hogy az elnök maga viszi az ügyeket, nem rendelkezik olyan tartalékokkal, mind elődei; Jacques Chirac vagy François Mittérand, akik miniszterelnököt cseréltek, amikor a helyzet úgy hozta.

"Franciaországban hagyományosan a miniszterelnök végzi a piszkos munkát. A helyzet azonban most más, hiszen Sarkozy sajátmagát tekinti a kormány vezetőjének" – vélte a Leedsi Egyetem professzora. Az elnök kitart a nyugdíjreform mellett, hiszen a kabinet számításai szerint az idei évben 10,7 milliárd eurót veszít majd az állami nyugdíjalap, a hiány pedig 2020-ra 50 milliárd euróra nő, ha a rendszer változatlan marad. Ugyanakkor a BVA politikatudományi intézet szerint elképzelhető, hogy Sarkozy túl későn kezdi meg a reformot, így nem biztos, hogy vissza tudja nyerni a választók támogatását a 2012-es voksolás előtt. 

sztrájk Mittérand Sarkozy elnök Chirac Franciaország Francia nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek