Magyar gazdaság

Válságadó az új terv

Különadók a távközlési, energiaipari és kereskedelmi cégekre, a magánnyugdíjpénztárakat illető járulékok „becsatornázása”, valamint az úgynevezett PPP-konstrukciók felülvizsgálata – ilyen intézkedéseket helyezett kilátásba Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi, a Millenárison elmondott beszédében.

Amellett, hogy a már említett, „extraprofitot” termelő három szektortól a kormány már 2010-től három éven keresztül évi mintegy 160 milliárd forintnyi „válságadót” szedne be, ennél is tetemesebb, évi 360 milliárdos könnyebbséget jelent az államháztartásnak a magán-nyugdíjpénztári tagok járulékának átirányítása.

A kormány már az idén 221 milliárdos spórolást remél a tervezett intézkedésektől – közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Több százmilliárd forintot képviselnek a PPP-beruházások után fizetendő díjak is, bár nyilván csak e szerződések egy részének a felülvizsgálatára van reális esély.

Az érintettek tiltakoznak, a magánnyugdíjpénztárak szerint e döntés a tagok vagyonának az elvonását jelenti, és hozzáteszik, hogy a befizetések által generált kereslet az állampapírpiacon is hiányozni fog.

Az energiaipari cégeket terhelő fele szakemberek szerint a Molra hárulna, a távközlési cégek esetében pedig félő, hogy elmaradnak a tervezett beruházások.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

válságadó energiaipar ppp-konstrukciók távközlés kereskedelmi
Kapcsolódó cikkek