Magyar gazdaság

AXA: A Fed pénzpumpája nem fogja elérni célját

Mi volt a célja a Fed 600 milliárdos mennyiségi könnyítésének? Erre válaszol Orosz Dániel, az AXA csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed csütörtökön 600 milliárd eurós pénzpumpát jelentett be, mely nem fogja elérni célját. Sem az árstabilitás, sem a maximális foglalkoztatottság nem teljesül – írja elemzésében Orosz Dániel, az AXA csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója.

A 600 milliárd dolláros mennyiségi könnyítés pontosan az az összeg, amit ugyan kissé fintorogva, de elfogadható nagyságrendű monetáris stimulusnak nevezhet az elemzők többsége, ugyanakkor nem kelt a piacon túlzott, hiperinflációs félelmeket.

Az AXA elemzje szerint az egész monetáris lazítás csak díszlet a háttérben. Az elsődleges cél pedig továbbra is az, hogy az amerikai jegybank folyamatosan inflációs várakozásokat indukáljon és az egyre távolabbi, ködös jövőbe tolja a kamatciklus fordulópontját, mintegy abba az illúzióba ringatva a piaci szereplőket, hogy a monetáris lazítás tartós marad.

A Fed igen valószínű, hogy nem bonyolult modellezés és a tábláról lelógó véget nem érő képletek végeredményeképpen kapta meg ezt a kerek 600 milliárdos összeget, hanem egyszerűen csak azt a legkisebb százmilliárd dollárra kerekítette számot akarta felmutatni, ami minimális pozitív meglepetést kelthet és egyben elejét veszi a szélsőséges inflációs várokozások beépülésének. A Fed monetáris könnyítésének célja, hogy a ködős jövőbe tolja a kamatemelési periódus kezdetét – mutat rá az AXA közgazdásza.

QE2 Orosz Dániel pénzpumpa Fed quantitaive easing
Kapcsolódó cikkek