Magyar gazdaság

Az euró elleni támadásnak esélye sincs a sikerre

A német jegybank elnöke szerint az európai országok hajlandóak lennének arra, hogy bővitsék az euró megmentését szolgáló 750 milliárd eurós programot, ha az a további segélyprogramok révén kimerülne.

Axel Weber, a Bundesbank elnöke ezt Párizsban jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az európai országok nem fogják megengedni a spekulánsoknak az euró aláaknázását és mindig kiegészítenék az 500 milliárd eurós részüket a programban.

"Ha ez az összeg nem elég, mindig növelhetjük" - hangoztatta Weber."Az euró elleni támadásnak nincs esélye a sikerre" - figyelmeztetett. A The Wall Street Journal szerint a Bundesbank elnökének ez a megjegyzése azért különösen nevezetes, mert Weber gyakran adott hangot borúlátásának az euróövezet tagjai megmentését szolgáló európai erőfeszitéseket illetően.

Noha mindig támogatta azt az erőfeszítést, hogy hozzanak létre mentőalapot és kulcsfontosságú tanácsadó volt annak megszületésekor, nyíltan bírálta a többi rendkívüli kezdeményezést, leginkább az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programját.

Bundesbank EKB Axel Weber eurózóna euró
Kapcsolódó cikkek