Magyar gazdaság

EKB: Folytatjuk a pénzcsap elzárását

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Jürgen Stark hangsúlyozta, hogy a szervezet folytatja a rendkívüli likviditásteremtő intézkedések leállítását a következő évben is.

Jürgen Stark egy frankfurti konferencián leszögezte: a pénzpiacok helyzete sokat javult, az eurózónában jelenleg tapasztalható adósságválság okozta feszültségek ellenére is. Az EKB igazgatótanácsának tagja ezért úgy látja, 2011-ben is folytatja az exit stratégia megvalósítását az intézmény – jelenti a Bloomberg.

A kijelentés időzítése érdekes, hiszen Írország bennfentesek információi szerint jelenleg az IMF és az EU illetékeseivel tárgyal az állam, illetve a bankok pénzügyi támogatásáról. Stark egyébként korábbi nyilatkozataiban is következetesen hangsúlyozta, hogy az EKB-nak le kell állítania a rendkívüli likviditáspótló intézkedéseket.

Az Európai Tanács elnöke ma úgy fogalmazott: az eurózóna a túlélésért küzd és ha megbukik, az egyben az EU végét is jelenti. A volt belga kormányfő, aki jelenleg az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői testületét irányítja, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemző műhely rendezvényén tartott előadást.

Anélkül, hogy konkrétan kitért volna a súlyosan eladósodott Írország, illetve Portugália legújabb keletű gondjaira, Van Rompuy azt mondta, hogy az eurózóna fizetési válsága még nem ért véget. Bizakodott ugyanakkor, hogy a túlélésért folytatott harcot meg lehet nyerni.

Éjfélig tárgyaltak hétfőn Brüsszelben a Tanács és az Európai Parlament (EP) képviselői, ám végül megegyezés nélkül álltak fel a tárgyalóasztal mellől. Ezért az Európai Bizottságnak új költségvetési tervezetet kell benyújtania, s ennek szabályszerű eljárása áthúzódik a jövő évre, így a magyar EU-elnökségre hárul a 2011-es uniós büdzsé elfogadása.

EKB likviditás Stark exit stratégia Írország
Kapcsolódó cikkek