Magyar gazdaság

Jövő nyárra elkészül a debreceni tudásbázis

Bokrétaünnep keretében avatták fel a Debreceni Egyetem informatikai karának szerkezetkész épületét.

 „Az 1,8 milliárd forint uniós forrásból felépülő tudásbázis többek között szélessávú internetkapcsolattal, modern infokommunikációs eszközökkel, a teljes épületet lefedő WiFi hálózattal biztosítja majd a korszerű, európai színvonalú tanulási, illetve munkakörülményeket” – hangsúlyozta Gaál István rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke.

A mintegy 4500 négyzetméter hasznos alapterületen megvalósuló beruházás 2011 júliusától több mint 3000 hallgató és 70 oktató számára biztosít oktatásra és kutatásra is alkalmas tereket. Kiépül továbbá egy belső informatikai hálózat is, így az intézmény diákjai, oktatói és az egyetemen kívüli felhasználók is elérhetik majd a kar által elhelyezett elektronikus tartalmakat.

A fejlesztés lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók innovatív ötletei és az oktatók szakmai tapasztalatai egyesüljenek a régió informatikai vállalkozásainak tudásával, így az informatikai kar nemcsak versenyképes diplomát ad diákjai kezébe, hanem elősegíti az északkeleti térség informatikai-technológiai, gazdasági felzárkózását is.

A projekt egyébként két részre tagolódik, a nagyobbik, „A” komponens valamivel több mint bruttó 1,73 milliárd forintot emészt fel; ide tartozik egyebek között az épített infrastruktúra fejlesztése, az oktatást, innovációt, tanulást közvetlenül kiszolgáló terek kialakítása, a hallgatói, oktatói, kutatói célú infrastruktúra fejlesztése, a kutatási kapacitások növelése. A 180 millió forintos „B” komponens pedig az infokommunikációs technológiai fejlesztéseket öleli fel.

A beruházás adatai

- A kivitelezés bruttó összege: 1 918 574 611 forint

- Uniós támogatás: 1 831 645 913 forint

- Megépítendő hasznos terület: 4449 négyzetméter

- Az építési munkafolyamatokat végzi: a HUNÉP Universal Építőipari Zrt.

- A kivitelezés befejezésének várható időpontja: 2011. június 30.

 

- Uniós támogatás: 1 831 645 913 forint

- Megépítendő hasznos terület: 4449 négyzetméter

- Az építési munkafolyamatokat végzi: a HUNÉP Universal Építőipari Zrt.

- A kivitelezés befejezésének várható időpontja: 2011. június 30. -->

Debrecen beruházás tudásbázis informatikai épület fejlesztés
Kapcsolódó cikkek