Magyar gazdaság

Könyvelők: túl nagy az adóterhelés

Magyarországon túl nagy az adóterhelés, és a vállalatok adminisztrációs költségei is magasak - mutat rá Zara László és Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének elképzeléseit bemutatva.

A magyar adóterhelés az Európai Unióban átlagosnak minősül, azonban a velünk szomszédos országok tekintetében rosszabb a kép – hívja fel a figyelmet Zara László és Vadász Iván legfrissebb tanulmányában.

Szlovákiában 29,3 százalék, Romániában 28,8 százalék, míg Magyarországon 40,5 százalékos az adóterhelés. Lengyelország és Bulgária is kedvezőbb helyzetben van hazánknál. „Annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások versenyképessége döntő mértékben növekedjék, évente legalább 2-3000 milliárd forinttal kell csökkenteni a arányos adóterhelést, csak így közelíthetjük meg a hazánkkal szomszédos Szlovákia és Románia adóterhelésének mértékét” – vélekednek a szakértők. Hozzáteszik: ez nem mehet végbe a kiadások radikális csökkentése, így társadalmi feszültségek nélkül.

Az új pénzügyi kormányzat adóintézkedései (családi adókedvezmény, egykulcsos szja) a lakosság jövedelemadó kötelezettségét jelentős mértékben csökkentik a 2011. adóévre. Ezzel szemben a vállalkozások adóterhelését érdemben nem változtatták meg, ugyanis a csökkentéseket - 10%-os társasági adókulcs, néhány kisadó eltörlése - ellensúlyozzák az újonnan kivetett különadók.

A versenyképesség azonban nem feltétlenül múlik néhány százalékon, vagy egyedi támogatások kifizetésén – teszik hozzá. A vállalkozók számára fontos az őket körülvevő gazdasági környezet is, amelynek egyik meghatározó eleme az állami szabályozás bonyolultsága, és az ebből következő adminisztrációs költség mértéke is.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az átlagos vállalkozó adminisztratív terhelése az árbevétel több mint 1 százalékát teszi ki, véleményük szerint az adminisztráció egyszerűsítését azonnal el kell kezdeni. Hozzáteszik: ezzel a lépéssel nem kell bevárni egy átfogó adóreform koncepciójának kialakítását. Érvelésüket azzal támasztják alá, hogy egy ilyen irányú intézkedéssorozat egybeesik az európai trendekkel.

adminisztrációs költség Magyarország adóelvonás adó adóterhelés
Kapcsolódó cikkek