Magyar gazdaság

Különadó: A Spar tulajdonosai a fejüket fogják, soha nem láttak ilyet

A kiskereskedelem sosem tartozott a kiemelkedően nyereséges ágazatok közé, még akár az élelmiszergyártással összehasonlítva sem, a különadóval terhelt többi ágazathoz képest pedig egyértelműen nem – szögezte le Feiner Péter, a Spar Magyarország Kft. elnöke, a Magyar Narancsnak adott interjújában.

A Spar a tavalyi évet komoly veszteséggel zárta, melynek egyik oka a válság miatti forgalomvesztés, a másik, hogy 2008-ban átvették a Plus hálózatot, és már tavaly is rengeteget invesztáltunk ezekbe az üzletekbe – mondta el Feiner, aki az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöki tisztét is betölti. Véleménye szerint ezt a helyzetet koronázta meg az extraadó, amit az amúgy sem létező nyereségükből kell kifizetniük.

A különadóval több alapvető probléma is van. Eleve októberben tudták meg az éves tervek alapján gazdálkodó cégek, hogy december 20-ig igen jelentős összegeket kell befizetni a költségvetésbe. Továbbá az a nettó árbevétel alapján fizetendő, de a szakma jellegéből adódóan az árbevétel háromnegyedét a kereskedők automatikusan fizetik tovább a beszállítóknak. A teljes bevételük után kell fizetni, pedig ők csak az árrés felett rendelkeznek, azzal gazdálkodnak – jegyezte meg az elnök.

A tulajdonosok a fejüket fogják, mert ilyet még soha nem láttak. De elfogadják, hogy a magyarországi menedzsment kvázi tehetetlen, azon túl, hogy a hangját hallatja, és megpróbálja kitalálni, mi lesz az alatt az öt év alatt. Természetesen elképzelhető, hogy lesz olyan vállalat, amelyik feladja, de az biztosan nem a Spar lesz – mondta el Feiner.

Arra a felvetésre, hogy jól okoskodik a kormány, a gonosz multik akármeddig nyúzhatók, a Spar elnöke úgy reagált, csak nem mindegy, hogy mi lesz a következménye. A különadók következtében a kereskedelmi szektor visszafoghatja a beruházásokat. Ami azért fontos, mert ezeket az áruházakat nagyrészt magyar vállalkozások építik, a berendezéseket is jó részt Magyarországról szerzik be, tehát e vissza fogás náluk is jelentkezni fog. Az új munkahelyek létesítése biztosan lelassul, akár le is állhat.

"Az az ideális állapot, ha a hazai piacon a magyar versenyzők vannak az élen. Nekem az is elfogadható lenne, ha a két másik hazai tulajdonú üzletlánc egyike a Coop, vagy a Real vezetne, bár ez utóbbiról ezt mostanában nehezen tudnám elképzelni. Hasznos lenne, ha nálunk is végre valami egészséges protekcionizmus alakulna ki, amikor mindenki a hazai vállalkozókat segítené" – vélekedett Baldauf László, a CBA elnöke a Figyelő múlt heti számában.

A CBA több mint ezer vállalkozást foglal magába, és ezek gazdaságilag függetlenül működnek egymástól. A talpon maradást, a fejlesztéseket mindenkinek magának kell biztosítania. Ebből fakadóan is igazságos a sávos rendszerű válságadó, hiszen így az elmúlt években jelentősen meggyöngült kis vállalkozásoknak nem kell számolniuk e teherrel, amely működésüket veszélyeztetné. De sietve leszögezte Baldauf, hogy hozzájuk hasonló helyzetben van a Coop és a Real hálózat is. Összefoglalva tehát, inkább a kisvállalkozások versenyhátrányának csökkenéséről, mintsem versenyelőnyről lehetne beszélni.

Jövőre közel 370 milliárd forintot tesznek ki a kormányváltás óta bejelentett külön- és válságadókból származó bevételek, a közzétett fejezeti kötetek szerint azonban a kabinet 2012 után is évi mintegy 200 milliárd forintot remél.

válságadó különadó CBA feiner péter Baldauf László Spar kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek