Magyar gazdaság

Különadók: A mobilcégek azt sem tudják hova kapjanak

Jelentős módosításokon esett át a jövő évi adócsomag – Nehezebb lesz a hipa elszámolása. A Költségvetési Tanács szerint a különterhek rontják a növekedési esélyeket

Kellemetlen meglepetésként hatott több ágazat számára a különadók most elfogadott módosítása. Az adócsomaghoz az utolsó pillanatban benyújtott indítványok alaposan felforgatják elsősorban a bankok és a távközlési cégek adóterhelését. Az adórendszer egészét érintő változás leginkább az utóbbiak esetében várható: a cégek a helyi iparűzési adót az ügyfelek számlázási címe szerinti önkormányzatoknál kötelesek leróni. Kérdéses, megéri-e a felmerülő óriási mértékű pluszadminisztrációt a változás, ráadásul a cégek székhelyének helyet települések komoly adóbevételtől eshetnek el. Sokan értetlenkedéssel fogadták ugyanakkor azt a ráncfelvarrás jellegű módosítást, amelyen a szavazás előtt esett át a pénzintézeteket terhelő különadó.

A kormány, mint ismeretes, egyrészt 30 százalékos nyereségadót vetett ki a hitelintézetekre, másrészt módosította a közteher korábbi kulcsát és kiszámításának módját is. Az újfajta adó csak a nyereséges bankoknak kedvez, a veszteségesek helyzetén nem javít. A bírálók ugyanakkor azt is felvetik: ezek az adók visszafoghatják a növekedést. A Költségvetési Tanács tegnap kiadott elemzése szerint összességében 0,1-0,2 százalékkal csökkentheti a bővülést, ha a kormány 2012 után is fenn kívánja tartani, igaz, más néven, a különadókat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

különadók orbán-kormány mobilcégek adózás bankadók
Kapcsolódó cikkek