Magyar gazdaság

Magyarországon is egyre jobb élni - Norvégia az élen

A gazdasági dekonjunktúra gyenge kormányzattal, közbiztonsági kérdőjelekkel, vállalkozási bizonytalanságokkal párosulva egyre nagyobb szakadékot eredményez Európa déli és északi fele között – áll a londoni központú Legatum Institute (LI) napokban közzétett felmérésében.

Az országok jóléti indexét a gazdaság, vállalkozásbarát-környezet, a kormányzat, az oktatás, az egészségügy, a biztonság, a személyi szabadság, illetve a társadalmi tőke alapján összeállító független gazdaságkutató 2010-es jelentése szerint a kontinens déli országainak (PIGS) helyét a feltörekvő közép-kelet európai államok – köztük Magyarország – veheti át.

A Legatum Institute idén október végén negyedik alkalommal teszi közzé a világ országainak jóléti indexét, amelyet nyolc tényező – a gazdaság, a vállalkozásbarát-környezet, a kormányzat, az oktatás, az egészségügy, a biztonság, a személyi szabadság, valamint a társadalmi tőke - alapján állít össze.

A globális rangsort Norvégia vezeti, amelyet szorosan követ Dánia és Finnország. Svédország a hatodik helyet szerezte meg idén. A legjobb élhető környezetet biztosító országok közé bekerült Nagy-Britannia (13-dik), Németország (15-dik) és Franciaország (19-dik) is, s bár a erőteljesen sújtotta – s a tavalyi Indexhez képest visszaesett – Írország a 11-dik helyen végzett 2010-ben. Az LI tanulmánya szerint ez elsősorban a továbbra is fenntartott vállalkozásbarát környezetnek és a közbiztonság következetes fenntartásának köszönhető.

Az LI felhívja a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb a szakadék Európa északi és déli része között. A Portugáliát, Olaszországot, Görögországot és Spanyolországot felölelő PIGS-csoport közül három masszív visszaesést mutat a rangsorban: egyedül Olaszország lépet egyet előre a 25-dik helyre. A görögök három helyet visszacsúszva a 39-dik a spanyolok szintén három helyet veszítve a 23-dikként szerepeltek idén. A felmérés szerint a válság nyomott hagyott az országok lakosságán is, akik már korántsem tudják olyan könnyedén élvezni az életet, mint ahogy azt az utazási irodák brosúrái mutatják

Az elemzés szerint fennáll annak a veszélye, hogy a déli országok a balti államok „sorsára jutnak”, s olyan feltörekvő országok veszik át pozíciójukat a kontinensen, mint Csehország - amely a 24-dik -, Szlovénia – amely 21-dik, s Magyarország, amely 2009-hez képest négy helyet előre lépve a 34-dik helyen áll.

Az LI szerint a következetes politikai vezetést gazdasági fellendülés és általános jólét követ, míg a laza „gyeplő” hanyatlást von maga után. Észak- és Nyugat-Európa országaiban a kor ányzatok jellemzően következetes, szigorú politikát folytatnak, mg ez a kontinens keleti és déli felére kevéssé jellemző. Olaszországot és Görögországot például több egykori szovjet tagállam is túlszárnyalta a rangsorban, mint például Szlovénia és Szlovákia.

Ashley Lenihan, az LI egyik kutatója szerint vannak bíztató jelek a közép-kelet európai régióban: még azok az országok is, amelyek viszonylag hátrébb végeztek, egyre jobbak az oktatás, az egészségügy és a közbiztonság tekintetében.

jólét kutatás felmérés Spanyolország Dánia gazdaság Norvégia válság Dél-Európa
Kapcsolódó cikkek