Magyar gazdaság

Milliókkal többet keresnek az új adórendszerrel a felsővezetők

5 és fél millió forinttal több marad a Magyarországon dolgozó felsővezetők zsebében a parlament keddi döntése értelmében – derül ki a Hay Group tanácsadó cég friss elemzéséből. Az új adórendszer inkább a magasabb keresetűeknek kedvez.

A jövő évi egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadó a havi bruttó 290 ezer forint felett keresőknek jelent előnyt. Az elemzésben az összehasonlíthatóság kedvéért gyermektelen alkalmazottakkal számolt a Hay Group.

Az elemzésből kiderül, hogy az új adórendszer legnagyobb nyertesei a felsővezetők. A hazai igazgatói szint készpénzes jövedelmeinek átlagát figyelembe véve elmondható, hogy a hazai felsővezetők átlagosan 5,4 millió forinttal többet fognak keresni 2011-ben, abban az esetben is ha egyáltalán nem kapnak béremelést.

A rendszer előnyei a fizetések csökkenésével fokozatosan enyhülnek, a középvezetők átlagosan évente 1,9 millió forinttal a szakértők pedig 270 ezerrel többet vihetnek haza. Az alacsonyan kereső adminisztratív és fizikai dolgozók viszont rosszabbul járnak majd, átlagosan évi 12 500 forintos csökkenést tapasztalhatnak a keresetükben.

A Hay Group szimulációi szerint a legnagyobb veszteséget a havi bruttó 220 és 250 ezer forint között keresők fogják elszenvedni, ennek értéke nagyjából havi 4-5 ezer, éves szinten 50-55 ezer forint között lesz.

Új helyzetet teremt az adóváltozás abban a tekintetben, hogy a vezetői és dolgozói bérek egy részének emelésére nem kell költeni. Ez a vállalatok számára megtakarítást jelent, amelyet más helyen hasznosíthatnak. Javíthatják belőle az alacsonyabb keresetűek bérét, vagy pedig fejlesztésre, bővítésre fordíthatják a felszabaduló összegeket – értékelte Jakabos Tünde, a Hay Group javadalmazási üzletágának vezetője a 2011-ben kialakuló helyzetet.

Az új adórendszerben a vállalatok előnyben részesíthetik a gyerekes munkavállalókat, akiknek adott esetben jelentősen kisebb bruttó bérrel lehet ugyanakkora nettó bért biztosítani, mint a gyermekteleneknek vélekedett a szakértő.

nettó bér jövedelemadó adó fizetés felsővezetők szja költségvetés
Kapcsolódó cikkek