Magyar gazdaság

Nyílt háború a kormány és a kasszák közt - A végsőkig elmennek

Mint ismert, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mára találkozóra hívta a magánnyugdíjpénztárak vezetőit.

A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, Bába Julianna mai sajtótájékoztatóján leszögezte: a Matolcsy Györggyel tartott megbeszélésen semmilyen konstruktivitást nem tapasztaltak. A nemzetgazdasági miniszter megismételte a tegnap ismertetett tervét és nem ajánlott együttműködést a pénztáraknak a közös megoldás kidolgozására.

Bába Julianna elmondta: a Pénztárszövetség a végsőkig elmegy, hogy megakadályozza a jogszabály megszületését. A Stabilitás elnöke elmondta: nem szabad választás az, ha pisztoly tartanak az emberek fejéhez.

Az elnök szerint akkor lenne reális a kormány által említett választási lehetőség a két rendszer kapcsán, ha a nyugdíjkasszák megkapnák a munkáltatók által befizetett 24 százalékos járulékot, amennyiben az adott állampolgár úgy dönt, hogy az immár önkéntessé minősített pénztárak tagja marad. Ezt a javaslatot azonban – a többihez hasonlóan – nem tekintette tárgyalási alapnak a kormány.
Matolcsy György tegnapi bejelentése szerint azok, akik a jövőben is ragaszkodnak a második pillérhez, elveszítik állami nyugdíjjárandóságukat.

A születőben lévő szabály szerint mindenki automatikusan visszakerül a tb-kasszához, kivéve azok, akik kifejezetten nyilatkoznak a második pillérnél maradás szándékáról. Erre azonban csak 2011. január végéig lesz mód.

A Stabilitás Pénztárszövetség nemcsak az Alkotmánybíróságon, hanem a strasbourgi emberi jogi bíróságon is kezdeményezi a majdani szabályozás felülvizsgálatát, az ugyanis – meggyőződésük szerint – sérti a jogbiztonsággal, a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, a szociális biztonsággal, a tulajdon védelmével, valamint az emberi méltósággal kapcsolatos alapelveket.

Matolcsy György Stabilitás Pénztárszövetség magánnyugdíjpénztárak nyugdíj
Kapcsolódó cikkek