Magyar gazdaság

Nyomás alá kerülhet Magyarország

Magyarország a leminősítés kockázatával nézhet szembe, részben a magánpénztárak tervezett államosítása miatt. Az adósság leminősítésének kockázata nyomást gyakorolhat a magyar eszközökre - foglalható össze a Raiffeisen elemzése.

Magyarország hitelminősítését valószínűleg rontják a következő napokban – közölte a Raiffeisen Centrobank AG a Bloomberg hírügynökséggel.

A kormány terve, hogy a magánpénztári eszközöket a költségvetésre és államadósság-csökkentésre fordítja fokozott veszélyt jelent a befektetői bizalomra – vélekednek nemzetközi elemzők.

A politikai kockázatok egy újabb szakaszába érkeztünk ezen a héten – írta a Raiffeisen a Bloombergnek. Ennek oka, hogy a kormány bejelentette a magán-nyugdíjrendszer államosítását.

A Moody’s Baa1-es szinten tartja Magyarország adósságának besorolását, mely a harmadik legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategória. A Standard&Poor’s egy szinttel tartja a „bóvli” kategória felett a magyar adósságot.

Ha az S&P leminősíti hazánkat, akkor az intézményi befektetők tekintélyes hányadának meg kellene szabadulnia a magyar eszközöktől, ugyanis nem tarthatnak portfóliójukban befektetésre nem ajánlott eszközöket. Az S&P  megerősítette a BBB- szintet, negatív kilátással: vagyis a leminősítés kockázatával.

(A nemzetközi hitelminősítő akkor még nem ismerhette Magyarország tervét, mely szerint államosítják a magán-nyugdíjrendszert – A szerk.)

„Nagyon valószínű, hogy a Moody’s leminősíti Magyarországot, mely átmenetileg nyomást gyakorolhat a magyar eszközökre” – vélekedett a Raiffeisen.

Barta György, a CIB Bank közgazdásza szerint külső tényezők mellett a kormány nyugdíjterve is közrejátszott a forint gyengülésében, a részvények esésében és az állampapír-hozamok emelkedésében.

A forint pénteken 280-as szint fölé gyengült a reggeli 277-ről. A svájci frank drágább, mint 210 forint.

bóvli leminősítés államadósság Magyarország S&P Moodys adósságbesorolás
Kapcsolódó cikkek