Magyar gazdaság

Tartható a hiánycél - 270 milliárdot kell ledolgozni

Közel harmadával haladja meg az éves államháztartási deficitcélt a költségvetés első tízhavi hiánya – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétett jelentéséből.

E szerint a hiány az éves előirányzat 131,1 százalékára rúgott október végén, miközben tavaly csak 113,3 százalékot mutatott ugyanez az arányszám. A helyzet azonban annyiból korántsem reménytelen, hogy az idén nemcsak a társasági nyereségadó folyik be az év végén, hanem az új kormány által kivetett különadók is.

Vagyis az egyelőre aggasztó hiánypálya ellenére – ahogy abban az elemzők is egyetértenek – jó esély van a 3,8 százalékára rúgó eredményszemléletű deficitcél valóra váltására. Az október havi 43,6 milliárd forintos hiány egyébként úgy áll össze, hogy a központi költségvetés 53,5 milliárd, a tb-kassza pedig 7,7 milliárd forintos deficitet halmozott fel, miközben az elkülönített állami pénzalapok 17,6 milliárd forintos többletet értek el.

Az áht tervezett hiánya 864,3 milliárd forint, az első tízhavi deficit pedig 1132,7, a kettő közti mintegy 270 milliárdot kell előteremteni, amelyet a különadók elvben bőségesen fedeznek.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

válságadó deficit tb-kassza költségvetés bankadó
Kapcsolódó cikkek