Magyar gazdaság

Berlin szerint megéri lopott számlaadatokat vásárolni

Az adófizetést elkerülő német polgárok közül 2011-ben 23 500-an jelentették be utólag a pénzügyi hatóságoknál, hogy nem fizettek adót.

A legtöbb utólagos bejelentés – 7 409 - Baden-Württemberg tartományban történt. Észak-Rajna-Vesztfáliában 5 158 polgár jelentette, hogy az ily módon "feketén szerzett pénzét" külföldön rejtette el - tudósít az N24.

A Der Spiegel néhány nappal korábban jelentette, hogy kereken 1,6 milliárd euró összegben esedékesek még idén utólagos befizetések, a jövő évben pedig 200 millió euró összegben.

A szövetségi kormányzat mindenesetre azt reméli, hogy az önkéntes adóbevallások folytatódnak és ezzel hosszú távon is emelkednek majd az adóbevételek. A legfrissebb adatok szerint eddig 1,6 milliárd euró kasszírozott Berlin az adóelkerülőktől idén és további 200 millió eurós bevételre számít jövőre.

A német hatóságok számára kifizetődő a titkos banki adatok megvásárlása és Berlint a jelek szerint nem zavarja, ha illegális úton megszerzett információkat kínálnak fel neki. Idén Észak-Rajna-Vesztfália vezetése például 2,5 millió euróért vásárolt meg egy svájci számlainformációkat tartalmazó lemezt. Svájccal egyébként ennek kapcsán kissé feszült a viszony, hiszen a német nyomozóhatóságok pár hónapja a Crédit Suisse németországi irodáiban razziáztak, és a svájci bankot is bíróság elé idézték egy adóelkerülési eljárás kapcsán.

A legmagasabb árat 2008-ban a legnagyobb lichtensteini bank volt alkalmazottjának fizette ki a német titkosszolgálat; akkor 5 millió eurót kapott az adattolvaj a német állampolgárok számláival kapcsolatos adatokért.

Bank német titkos lopott adóbevallás bankszámla adat nyomozás
Kapcsolódó cikkek