Magyar gazdaság

Felvásárlási célpont lett az ősellenség

Vélhetően kínai cégek felvásárlási célpontjává válhatnak azok a japán vállalatok, amelyeket Kína ötéves és 182 milliárd dolláros felvásárlási kampányában eddig mellőztek - írja a Bloomberg.

Az ok: a japán cégek értékelésének csökkenése növeli a japán márkák és technológia iránti étvágyat. A kínai részvénytőzsde kapitalizációja 2005 óta a hétszeresére, 3,8 ezer milliárd dollárra nőtt, csaknem megszűntetve a Japánnal szembeni lemaradást, és a kínai gazdaság idén várhatólag megelőzi a japánt, mint a világ második legnagyobb gazdasága.  A japán Nikkei 225 irányadó index ugyanakkor az elmúlt öt évben harmadával csökkent, mivel halványulóban van a japán gazdaságpolitikába vetett bizalom.

"A kínai nagyvállalatok részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az iránt, hogy technológiát vásároljanak Japánban, és azzal számolok, hogy ez az érdeklődés tovább nő" - jelentette ki Marcus Stein, a Deutsche Bank AG japán fúziós és felvásárlási részlegének társelnöke.

A Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint a Kínában és Hongkongban székhellyel rendelkező vállalatok ez év január 1-je óta összesen 437,7 milliárd dollár értékben jelentettek be 44 olyan felvásárlást, amelyeket Japánban valósítanak meg. Ez a legmagasabb adat egy évtized alatt. "A kínai cégek Japánban megvalósítandó felvásárlásai a számokat és az értékeket tekintve 2011-ben növekedni fognak" - erősítette meg Masaya Oowada, a Nikko Cordial Securities Inc. fúziós tanácsadó részlegének vezetője.

Ám a Bloomberg adatai szerint Japán még messze elmarad a kínai és a hongkongi vállalatok és befektetők elsődleges prioritásától. Az elemező szerint gyengül a japán menedzserek körében a kínai felvásárlókkal szembeni ellenállás, mert Kína gazdasági szuperhatalommá válása meggyőzi őket a szerződések előnyeiről.
 

részvény felvásárlás Japán kapitalizáció gazdaság
Kapcsolódó cikkek