Magyar gazdaság

Megszűnhet a kommunális adó Gyulán

Az idegenforgalom közterhéből több bevételt vár jövőre a város.

Az országgyűlés felhatalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy jövőre Gyulán már ne fizessenek kommunális adót a vállalkozók. A helyi rendelet módosításáról a jövő heti közgyűlésen döntenek az önkormányzati képviselők — jelentette be tegnapi közös sajtótájékoztatóján dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Gajda Róbert országgyűlési képviselő - közölte a beol.hu.

Ezzel az adónemmel tulajdonképpen büntették azokat a vállalkozókat, akik saját maguk és alkalmazottaik számára munkahelyet teremtettek a településen. Az összeg ugyan nem túl jelentős, így a kommunális eltörlése inkább gesztusértékű, s persze megkönnyíti az adminisztrációt is — mondta el dr. Görgényi Ernő, majd hozzátette: Gyula esetében a kommunális adó éves szinten 13 millió forint bevételt jelentett, s ezt a kiesést az állam kompenzálja majd a településnek.

Gajda Róbert ismertette, hogy a parlament döntése alapján jövőre az idegenforgalmi adóból több jut az önkormányzatoknak. Eddig a vendégektől elkért minden 1 forint után 1 forint került vissza a településekhez, ami januártól már 1,5 forint lesz. Gyula városa az idei évre 50 millió forintos bevételt irányzott elő ebből a forrásból.

Jövőre 25 milliós többletbevételre számít a fürdőváros az üdülőhelyi támogatásból. Várhatóan az a tény is fellendíti Gyula idegenforgalmát, hogy jövőre nyit ki újra két nagy szálloda. A politikusok hangsúlyozták: mindkét intézkedés az itt élők előnyére válik, megkönnyíti a vállalkozások működését, illetve gazdagítja a települést.

kommunális adó közteher idegenforgalom adózás Gyula
Kapcsolódó cikkek